fbpx

Abrogarea legii miliardului, contestată la CC de Pro Moldova

Grupul parlamentar Pro-Moldova a contestat, la Curtea Constituțională, (CC) abrogarea legii miliardului. Potrivit unui comunicat al formațiunii, după anularea actului „va avea de suferit stabilitatea economică”. Totodată, deputatul Andrian Candu susține că în cazul în care acțiunea legii nu va fi suspendată, „aceasta ar putea produce efecte negative asupra securității economice și financiare a statului”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Anularea  angajamentului asumat de stat și a efectelor acestuia compromit grav relațiile cu FMI și perspectivele viitoare de finanțare a Republicii Moldova și vor periclita securitatea economică a statului. Decizia de anulare a legii miliardului va avea efect invers celui anunțat, deoarece afectează puternic potențialul de dezvoltare a economiei naționale, fiind susceptibilă să genereze o situație de instabilitate și incertitudine pentru agenții economici interni și investitorii străini”, se arată într-un comunicat emis de formațiune.

Potrivit celor din Pro Moldova, argumentele expuse în conținutul sesizării menționează că legea contestată a fost adoptată cu încălcarea manifestă a principiului separării puterilor în stat și a principiului corelat al loialității constituționale, al prevederilor constituționale care reclamă acceptul prealabil obligatoriu al Guvernului pe marginea unor proiecte de legi.

„De asemenea, decizia majorității Pentru Dodon afectează piața valorilor mobiliare de stat, existând o probabilitate mare de creștere a ratelor dobânzii la VMS din cauza perceperii titlurilor de stat ca fiind instrumente financiare cu un risc ridicat. Creșterea ratelor la VMS pune presiune pe bugetul de stat din contul  creșterii  costurilor de deservire a instrumentelor de datorie, emise de Ministerul Finanțelor”, se mai arată în textul comunicatului.

Amintim că Parlamentul a votat în două lecturi, în cadrul ședinței plenare din 16 decembrie, abrogarea Legii din 2016 privind emisiunea obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat din 17 noiembrie 2014 și din 1 aprilie 2015. Pentru anularea „legii miliardului” au votat 56 de parlamentari, majoritatea fiind compusă din deputații PSRM și cei din platforma Pentru Moldova.

Citește și: Parlamentul a abrogat legea care pune miliardul furat pe umerii cetățenilor

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button