fbpx

A trecut peste o grea accidentare, dar ne-a reprezentat țara cu capul sus. Judocanul Dorin Goțonoagă: Simțeam că pot câștiga

După ce a dus faima țării lui și a reușit să aducă nu doar medalia de bronz, dar și încă o victorie în palmaresul sportului moldovenesc – Dorin Goțonoagă a povestit pentru Asociaţia Presei Sportive din Republica Moldova ce a însemnat pentru el să participe la Universiada Mondială din Napoli și ce emoții a trăit în toată această experiență.

Pentru sportiv, Universiada este primul turneu major după o grea accidentare a umărului:

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Vindecarea și recuperarea mea a durat patru luni. Așa că mi-am propus să-mi verific nivelul fizic și tehnic de pregătire. Ce ţine de mine, simțeam că pot chiar să câștig acest turneu. Mă bucur că am reușit să cuceresc o medalie. Este o motivare serioasă pentru mine să continui în același stil și să acumulez puncte în ratingul individual, în vederea participării la alte competiții de cel mai înalt rang”. 

Deși începutul a fost mai greu, Dorin mărturisește că s-a bucurat de toate meciurile turneului și a găsit forța necesară:

„Primele meciuri mi s-au dat mai greu. Îndelungata pauză și-a spus cuvântul – trebuia să recuperez acel „simț al tatami” pe care îl are orice judocan. Recunosc că acum nu mă aflu în cea mai bună formă sportivă. După primele două lupte, am început să-mi redobândesc abilitatea, să-mi revin cu adevărat și să evoluez în stilul care-mi este caracteristic.

În a treia luptă, cu chinezul naturalizat N. Gomez, dar și în a patra, cu T. Grigalaşvili (Georgia), am învins niște adversari destul de puternici. Astfel, pe georgian, în fața căruia am cedat anul trecut, acum am reușit să-l înving în primele 15 secunde, victorie care m-a însuflețit mult și mi-a dat un imbold să continui în aceeași manieră.

În semifinale, din păcate, am cedat în prelungiri în fața japonezului H. Tomokiyo, într-un meci în care am luptat de la egal la egal”.

Chiar dacă tinde spre cele mai înalte culmi și vrea să capete cele mai mari distincții, judocanul este mândru pentru fiecare câștig mic, pentru că știe că ăsta e cel care-l va ridica pe mai departe:

„Este un rezultat destul de bun, ținând cont de faptul că la Universiadă vin cei mai puternici atleți din întreaga lume. Majoritatea studenților care participă la aceste jocuri evoluează la cel mai înalt nivel competițional: Campionate Mondiale, Jocuri Olimpice.

Să primesc anumite premii – nu ăsta a fost scopul meu primordial. Mi-am propus în primul rând să am o evoluție cât mai bună, să-mi demonstrez că sunt iarăși apt de cele mai înalte performanțe și, în același timp, să nu-mi accidentez din nou umărul. În general, sunt mulțumit de rezultatul arătat”.

Și pentru că nimic nu se face de unul singur, ci în echipă și cu susținerea celor dragi, Dorin nu a uitat de cei care îi sunt piloni în acest parcurs:

„Antrenorul Veaceslav Bacal ştie cum să ne motiveze. Mă antrenez sub bagheta legendarilor Mihai și Ilie Buiuc. La lotul național sunt antrenat de Valeriu Duminică. Ei întotdeauna mă sprijină în efortul depus de mine zi de zi. Mihail Crăciun şi Mihai Usatîi mă susțin permanent, atât din punct de vedere financiar, cât şi moral. Vreau să mulţumesc președintelui raionului Hâncești, Ghenadie Buza, pentru ajutorul acordat în vederea recuperării mele după accidentare, precum şi lui Alexandru Botnari, ex-primar al or. Hâncești.

Am fost susţinut necondiţionat şi de Andrei Golban, președintele Federației de Judo din Republica Moldova, de Veaceslav Manolachi, președintele Federației Moldoveneşti a Sportului Studențesc și a Veteranilor Sportului, de domnul Dorin Gîncu, directorul școlii sportive Oleg Crețu, de Comitetul Național Olimpic și Sportiv.

Mulţumiri aparte vreau să aduc familiei, prietenilor, susţinătorilor mei de pe reţelele de socializare, dar şi acelor suporteri pe care nu-i cunosc personal, însă sprijinul cărora îl simt în permanenţă”.

Pentru că are în palmares câștiguri și experiențe ce l-au învățat multe despre sport, și nu numai, judocanul moldovean poate să inspire și noile generații:

„Să fie extrem de răbdători şi muncitori. Să dea dovadă de spirit de sacrificiu. Şi mai este foarte important să dea dovadă de mult curaj. Dacă vor cultiva aceste calităţi, succesul nu-i va ocoli”.

Dorin Goțonoagă vede în față un viitor frumos și știe că fiecare treaptă va merge spre apogeu, nicidecum viceversa:

„Aproape imediat după încheierea Universiadei, voi pleca la Grand Prix-urile de la Budapesta şi de la Zagreb. Apoi urmează Campionatul Mondial ce se va desfăşura la Tokyo, unde voi avea ocazia să obţin un punctaj cât mai mare. Punctaj necesar pentru obţinerea cotei de calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020”.

Dorin este unul dintre #OameniiCareInspiră, prin talentul său, forța, abilitățile sportive și dorința de a merge mai departe, indiferent de unele accidentări din trecut. Poți să-i urmărești activitatea sportivă, pe pagina sa de Facebook.

Notă: ZUGO tinde să promoveze frumosul și oamenii care inspiră – dacă tu ești unul dintre ei sau cunoști pe cineva a cărui faptă merită povestită – atunci nu rata să ne scrii, iar noi vom împărtăși cele mai deosebite lucruri lumii întregi!

 

Citește și: foto, video | Prima medalie de bronz pentru Moldova la Unversiada Mondială din Napoli. Succesul, obținut de Dorin Goțonoagă 

foto, video | Muzică de fanfară și îmbrățișări calde la Aeroport. Judocanul Dorin Goțonoagă, întâmpinat de colegii de la Poliția de Frontieră

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

Articole asemănătoare

Back to top button