fbpx

15 focare de gripă aviară pe teritoriul R. Moldova. Au fost instituite zone de supraveghere

În R. Moldova au fost confirmate 15 cazuri noi de gripă aviară. Autoritățile au instituit zone de protecție în jurul focarelor, cu un diametru de 3 kilometri și zone de supraveghere de 10 kilometri, anunță ANSA.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Au fost înregistrate:

  • 3 focare de influență aviară înalt patogenă (H5N1) la fauna sălbatică;
  • 12 focare de influența aviară înalt patogenă (H5N1) la păsările din exploatațiile nonprofesionale.

În prezent, focare de gripă aviară sunt în raioanele Ștefan Vodă, Căușeni, Anenii Noi, Criuleni, Chișinău, Strășeni, Orhei, Călărași, Rezina, Ungheni, Fălești, Șoldănești, Florești, Bălți, Glodeni, Drochia, Soroca, Râșcani și Briceni.

A fost convocată în regim de urgență Comisia Antipiezootică Excepțională, care a aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului de influență aviară, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 939 din 04.08.2008 pentru aprobarea normei sanitar-veterinare privind măsurile de supraveghere, control și combatere a gripei aviare, privind Planul de contingență și Manualul operațional pentru controlul influenței aviare. În acest context, au fost instituite zone de protecție de 3 km și zone de supraveghere de 10 km.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă deținătorii și crescătorii de păsări să țină păsările în interiorul curților și să anunțe imediat personalul veterinar în cazul observării semnelor clinice.

Articole asemănătoare

Back to top button