fbpx

video | Parlamentari români și moldoveni, în ședință comună la Iași. Ce prevede declarația semnată în cadrul întrunirii

Membrii Comisiilor juridice și Comisiilor pentru politică externă din Parlamentul Republicii Moldova și Senatul României au participat, vineri, 20 mai, la o ședință comună care s-a desfășurat la Iași, România.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

La eveniment, care a avut loc în format hibrid, cu prezența fizică și on-line, au participat președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, vicepreședintele Senatului României, Robert Cazanciuc, președinții Comisiilor juridice din Parlamentele de la Chișinău și București, Olesea Stamate și Laura Iuliana Scântei, președinții Comisiilor pentru politică externă din cele două parlamente, Doina Gherman și Titus Corlățean, miniștrii Justiției, Sergiu Litvinenco și Cătălin Predoiu, alți oficiali.

În debutul ședinței comune, Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a menționat că reuniunea de astăzi va face parte din șirul de evenimente care vor transmite un semnal foarte clar pentru clasa politică de la Chișinău și București, dar și comunității statelor Uniunii Europene că Republica Moldova merită și trebuie să fie parte a Uniunii Europene.

„Noi rămânem consecvenți angajamentului nostru de integrare europeană. Apreciem ajutorul constant al României, care a fost și, sunt sigur, va fi principalul avocat a Republicii Moldova în acest parcurs,” a declarat Igor Grosu.

În alocuțiunea sa, președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Doina Gherman, a mulțumit României pentru sprijinul ferm și recunoașterea clară a perspectivei europene a Republicii Moldova.

„Scopul nostru este să devenim mai rezistenți și autosuficienți pentru ca să putem sprijini Uniunea Europeană și comunitatea europeană prin reciprocitate. Integrarea deplină a Republici Moldovei în spațiul, standardele și valorile europene ne va ajuta să aducem mai multă democrație, stabilitate și securitate comunității europene”, a declarat președinta Comisiei, Doina Gherman.

La rândul său, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, Titus Corlățean, a menționat că această reuniune este una specială, care se desfășoară într-un moment de mobilizare pentru susținerea Republicii Moldova în obiectivele sale europene importante.

„La asta a lucrat şi lucrează România permanent, ştiind cum am procedat noi atunci când eram stat candidat, cum am lucrat cu state partenere care ne-au susţinut (…). E ceea ce am făcut ani de zile în a dezvolta un grup de prieteni europeni pentru Republica Moldova. Decizia este politică. Oricât de mari eforturi ai face, de a investi resurse, dacă nu se deschid uşile politice, munca aceea va continua fără să atingi obiectivul”, a explicat Titus Corlăţean.

Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, a apreciat colaborarea și dialogul bilateral la nivel instituțional și politic al comisiilor juridice din două legislative. Deputata și-a exprimat convingerea în sprijinul politic din partea Parlamentului României, atât în promovarea agendei de integrare europeană a Republici Moldova, cât și în realizarea reformei justiției.

„Contăm mult pe sprijinul din totdeauna al României pentru accelerarea parcursului european și acordarea Republicii Moldova a statutului de țară candidată la Uniunea Europeană”, a reiterat președinta Olesea Stamate.

Președinta Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului Parlamentului României, Laura-Iuliana Scântei, a dat asigurări că statul român va continua să sprijine constant și consistent autoritățile de la Chișinău în îndeplinirea obiectivelor privind parcursul european pe care Republica Moldova și le-a asumat atât de ferm.

„România a fost avocatul Republicii Moldova în toate capitalele europene, pentru a-i sprijini acest parcurs european. Sunt lucruri pe care le fac oficialităţile la nivel central, sunt lucruri pe care le fac foarte multe autorităţi centrale pentru a sprijini localităţi din Republica Moldova şi sunt lucruri pe care le putem face fiecare dintre noi, cred, vorbind şi făcând lucruri împreună cu fraţii noştri”, a precizat Cazanciuc.

La finalul reuniunii, a fost semnată declarația comună a Comisiilor juridice și a Comisiilor de politică externă din Parlamentul Republicii Moldova și Senatul României.

Declarația exprimă hotărârea fermă de a continua conlucrarea și coordonarea strânsă în domeniile de competență și interes reciproc, inclusiv în plan parlamentar, în sprijinul dezvoltării agendei bilaterale și promovării priorităților de cooperare convenite între România și Republica Moldova, în special asupra necesității accelerării procesului de integrare europeană a Republicii Moldova.

Totodată, în cadrul ședinței comune oficialii și-au manifestat interesul pentru organizarea unei reuniuni comune a celor două parlamente de la București și Chișinău.

Articole asemănătoare

Back to top button