fbpx

video | O carte lansată de socialistul Țîrdea a stârnit dezaprobarea mai multor ONG-uri și a ambasadorului UE la Chișinău: „Sunt consternat”

Deputatul PSRM, Bogdan Țîrdea, a publicat miercuri cartea „Societatea civilă în Republica Moldova: Sponsori. ONGcrație. Războaie culturale”, în care afirmă că rețeaua de ONG-uri din Republica Moldova a devenit o caracatiță care s-a infiltrat în toate ramurile puterii și presei. Atitudinea sa a stârnit un val de critici din partea organizațiilor neguvernamentale și chiar din partea șefului Delegației Uniunii Europene la Chișinău. Peter Michalko a afirmat că este „consternat de atacurile dure, nefondate și rău-intenționate, lansate la adresa societății civile și a mass-media independente din Republica Moldova”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În cadrul conferinței de prezentare a cărții, Țîrdea a afirmat că a analizat despre finanțatorii acestor organizații și milioanele de euro și dolari transferate pentru a denigra anumiți politicieni, partide și pentru a-i susține pe alții.

Parlamentarul spune că bugetele mai multor ONG-uri vin de peste hotare, iar unele sunt foarte consistente și net superioare celor pentru instituțiile sau politicile de stat.

Aceste ONG-uri declară scopuri ca democratizarea, liberalizarea, monitorizarea alegerilor și altele, dar în realitate reprezintă instrumente de control și de influențare a unor state, sunt elemente de dirijare externă, prin intermediul unor lideri care, de fapt, lucrează pentru anumiți donatori, foarte des contra interesului național”, a declarat deputatul PSRM.

Potrivit socialistului, în prezent în Republica Moldova numărul ONG-urilor a crescut la aproape 14.000.

Michalko: Atacuri dure, nefondate și rău-intenționate

Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova s-a arătat consternat de declarațiile deputatului PSRM.

„În Republica Moldova, organizațiile neguvernamentale aduc multe beneficii pentru toți cetățenii țării, în fiecare zi. Ele sunt parteneri importanți pentru autoritățile de la toate nivelurile, care ar trebui să fie deschise și incluzive față de partea activă a societății, în interesul oamenilor și pentru viitorul lor”, a scris Peter Michalko pe Facebook.

Diplomatul a pus la îndoială angajamentul politic care există la Chișinău pentru a sprijini un mediu favorabil dezvoltării societății civile, parte esențială a implementării Acordului de Asociere UE-Republica Moldova.

Mai multe ONG-uri, deranjate de atitudinea deputatului

La scurt timp după ce Bogdan Țîrdea și-a lansat cartea, conducători și reprezentanți ai mai multor organizații neguvernamentale, o parte dintre care au fost vizate de socialist, au dezaprobat afirmațiile acestuia.

Articole asemănătoare

Back to top button