fbpx

video | Maia Sandu, în Parlamentul European: Nu suntem naivi să credem că aderarea la UE poate avea loc peste noapte

Președinta Maia Sandu, aflată miercuri, 18 mai, la Bruxelles, a reiterat apartenența Republicii Moldova la familia europeană, considerând că decizia de a acorda țării noastre statutul de candidat la UE este una corectă. Șefa statului a recunoscut că aderarea la UE nu poate avea loc peste noapte, menționând că aceasta se bazează pe „meritocrație și rezultate obținute, nu pe ordinea geografică”, iar Republica Moldova respectă pe deplin principiul meritocrației.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Pe 12 mai, am prezentat evaluarea comprehensivă și completă, care va oferi Comisiei Europene baza pentru a-și emite opinia cu privire la statutul de candidat al Republicii Moldova. A fost un efort colectiv semnificativ din partea micului nostru serviciu public, a Parlamentului, a societății civile și a diasporei noastre. Cu toții am muncit din greu întrucât, ca țară, credem în UE, în valorile sale și în viitorul său luminos. Suntem conștienți că trebuie să fie luate decizii politice la nivelul UE. De asemenea, suntem conștienți că acestea nu sunt decizii ușoare. Dar acordarea statutului de candidat pentru Republica Moldova este decizia corectă”, a declarat președinta Sandu în plenul Parlamentului European.

„Suntem o țară europeană, cu o limbă europeană, o istorie europeană și un sistem politic european”

Șefa statului a evidențiat faptul că zeci de mii de moldoveni, care deși vin dintr-o societatea diferită, au găsit loc în familia europeană, contribuind semnificativ la binele comun.

„În primul rând, pentru că noi aparținem Uniunii Europene. Suntem o țară europeană, cu o limbă europeană, o istorie europeană și un sistem politic european. Cel puțin ⅓ din noi sunt deja cetățeni ai UE. Marea noastră diasporă e printre voi. Probabil, ne-ați și cunoscut. Trăim alături de voi, plătim impozite și contribuim la binele comun. Venim dintr-o societate diversă, în care diferite culturi au coexistat în pace și armonie de secole, preferând compromisul în locul confruntării. Prin aceasta, suntem Europeni”, a adăugat Maia Sandu.

„Nu suntem naivi să credem că aderarea la UE poate avea loc peste noapte”

Președinta Republicii Moldova a declarat că țara noastră este conștientă că aderarea la UE nu poate avea loc peste noapte, ci se realizează pe meritocrație.

„Nu suntem naivi să credem că aderarea la UE poate avea loc peste noapte. Noi înțelegem că procesul de aderare este lung și complicat. Și nu căutăm scurtături. Considerăm că aderarea se bazează pe meritocrație și rezultate obținute, nu pe ordinea geografică. Noi respectăm pe deplin principiul meritocrației. În același timp, am dori să vedem pragmatism și flexibilitate politică strategică din partea statelor membre ale UE. O perspectivă de aderare ar trimite cetățenilor moldoveni un semnal puternic că Uniunea Europeană este alături de noi.

Pentru noi Statutul de membru al UE este lumina de la capătul tunelului în aceste vremuri foarte dificile și incerte. O țintă clară și un mesaj politic puternic pentru mobilizarea tuturor – societate, mediu de afaceri și autorități, în jurul procesului de integrare europeană. Avem nevoie de o decizie politică ce va fi, pentru Moldova, farul în aceste furtuni teribile, ghidând țara noastră pentru anii următori”, a mai spus Maia Sandu.

Citește și: video | Maia Sandu, în plenul Parlamentului European: „Rusia a dezlănțuit o tragedie fără margini asupra poporului din Ucraina și a întregului continent”

Articole asemănătoare

Back to top button