fbpx

video | Maia Sandu, în plenul Parlamentului European: „Rusia a dezlănțuit o tragedie fără margini asupra poporului din Ucraina și a întregului continent”

Președinta Maia Sandu se află în aceste momente în plenul Parlamentului European la Bruxelles. În discursul său, șefa statului a mulțumit pentru invitație Robertei Metsola, președinta Legislativului UE, și a vorbit despre războiul din Ucraina și suportul oferit de Republica Moldova refugiaților din țara noastră.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei ne împinge cu un secol în trecut, în istorie. Rusia a atacat un stat vecin, așa cum marile puteri au mai făcut-o în trecut și a dezlănțuit o tragedie fără margini asupra poporului din Ucraina și a întregului continent european. Au vrut să transforme Ucraina într-o anexă”, a declarat șefa statului.

În discursul său adresat eurodeputaților la Bruxelles, ea a subliniat modul în care Republica Moldova și cetățenii săi au reacționat la șocul, agonia și incertitudinea războiului cu amabilitate, generozitate și compasiune, găzduind un număr mare de refugiați ucraineni și oferind sprijin umanitar Ucrainei.

„Poporul din Moldova ne-a oferit un mandat puternic să reformăm țara și să o aducem mai aproape de Uniunea Europeană. Ne aflăm pe această cale spre reformare justiției. Instanțele devin mai curate, am reuști să eliminăm multe scheme. Vă cer ajutorul pentru a curăți în continuare sistemul de corupție.

Cu toate lucrurile bune pe car ele-am făcut, ne-am confruntat cu mai multe crize, inclusiv cea provocată de războiul din Ucraina. Conflictul din Transnistria e o altă provocare cu care avem de a face. Noi ne angajăm pentru o soluție, în pace, în care să se ținem cont pe deplin de suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei, cu granițele noastre recunoscute la nivel internațional.

Deși există toate aceste provocări suprapuse, Moldova este hotărâtă să rămână o parte a lumii libere. Noi facem parte din Europa. Valorile UE sunt valorile noastre, toate sunt importante pentru noi și vă cer sprijin pentru Republica Moldova. În mijlocul unor evenimente dramatice am semnat pe 3 martie cerere pentru aderarea UE. Am făcut această alegere inspirați fiind de alegerile poporului nostru. Pe 12 mai am prezentat și evaluarea completă și globală care va permite UE să vină cu un aviz în ceea ce privește acordarea de statut candidat Republicii Moldova. Noi credem în Uniunea Europeană”.

Amintim că, în cadrul vizitei la Bruxelles, Maia Sandu a avut discuții cu reprezentanții mai multor grupuri politice din Parlamentul European: Grupul Partidului Popular European, Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană și Grupul Renew Europe.

„Le-am mulțumit deputaților europeni pentru rezoluția Parlamentului European din 5 mai 2022, care a recomandat acordarea, pentru țara noastră, a statutului de țară candidată la aderare. Cu susținerea statelor membre ale UE, Republica Moldova va avansa mai rapid pe calea reformelor și poate deveni astfel un pol de stabilitate în regiune”, a scris Maia Sandu pe pagina de Facebook.

Articole asemănătoare

Back to top button