fbpx

video | Igor Munteanu, despre demisia lui Gavrilița: „Fostului Guvern i-a lipsit inteligența unei comunicări eficiente”

Liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, vine cu o reacție la demisia Nataliei Gavrilița. Potrivit lui, resetarea Guvernului este o necesitate obiectivă, iar în viitorul Executiv „trebuie să dispară figurile unor miniștri compromiși”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit CUB, slabele rezultate și eșecurile trebuie plătite politic.

„Răspunderea pentru schimbarea Guvernului aparține majorității politice PAS și decizia trebuie să evite provocarea unei crize ample. Indiferent de numele viitorului prim-ministru, credem că din viitorul guvern trebuie să dispară figurile unor miniștri compromiși. Aroganța și lipsa de respect pentru normele democratice trebuie să dispară din comunicarea cu cetățenii Republica Moldova”, se arată în comunicatul partidului.

Reprezentanții CUB sunt de părere că demisia de astăzi a Guvernului Gavrilița impune autorităților să însușească lecțiile corecte: „În primul rând, Republica Moldova are nevoie de mai mult consens intern”.

„Ultimele 20 de luni arată foarte clar că fostului guvern i-a lipsit inteligența unei comunicări eficiente, având în schimb un exces de netransparență, înclinarea de a folosi starea de urgență pentru comiterea de abuzuri în domeniul energiei, încheierea de contracte cu firme căpușă, irosirea bugetului pe ajutoare oferite clientelei și, poate cel mai grav, compromiterea reformelor cheie în justiție, administrație publică, liberalizarea economiei și asigurarea siguranței și ordinii publice”, menționează reprezentanții Coaliției.

De asemenea, CUB cere Justiției și organelor de anchetă să rezolve cauzele pornite contra unor foști miniștri.

„Nimeni nu poate fi mai presus de lege, mai ales în condiții de insecuritate, război. Ca partid pro-european, democratic, cerem majorității parlamentare instalarea cât mai rapidă a unui guvern nou, eliberat de scheme, inhibiții și propagandă. Oameni virtuoși și competenți trebuie aduși în viitorul guvern, fără prejudecățile care au săpat credibilitatea guvernului auto-demisionar.

Nu în ultimul rând, schimbarea guvernului este o condiție obligatorie pentru accelerarea procesului de pregătire a aderării la UE. Toată clasa politică trebuie să realizeze că agenda de integrare europeană este deasupra oricăror interese partizane. Coaliția pentru Unitate și Bunăstare cheamă la unitate și bunăstare pentru toți cetățenii R.Moldova”, au adăugat reprezentanții formațiunii.

Amintim că în după-amiaza zilei de vineri, 10 februarie, Guvernul condus de Natalia Gavrilița și-a dat demisia. Guvernul Gavriliţa a fost învestit în august 2021. Timp de mai bine de un an, în componența Executivului au existat cinci modificări, fiind schimbați miniștrii Agriculturii, Mediului, Economiei, Muncii și Protecției Sociale, dar și vicepremierul pentru Reintegrare.

Câteva ore mai târziu, consilierul prezidențial Dorin Recean a fost propus la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de către șefa statului, Maia Sandu, în urma consultărilor cu fracțiunile parlamentare.

Dorin Recean a deținut funcția de consilier prezidențial în domeniul apărării și securității naționale și de secretar al Consiliului Suprem de Securitate (CSS) din 4 februarie 2022. Totodată, în perioada 2012-2015, candidatul la funcția de premier al Republicii Moldova a fost ministru al Afacerilor Interne în Guvernele Filat și Leancă, în perioada 2012-2015.

Citește și: video | Primele declarații ale lui Dorin Recean din poziția de candidat la funcția de premier

Articole asemănătoare

Back to top button