ultima oră | Deputata Marina Tauber a fost reținută pentru 72 de ore
Deputata Partidului Șor, Marina Tauber, a fost reținută pe un termen de 72 de ore, după ce joi, 21 iulie, a rămas fără imunitate parlamentară. Este pentru a treia oară când politicienei îi este retrasă imunitatea.
Informația a fost confirmată pentru ZUGO de către responsabila pentru comunicarea cu reprezentanții mass-media din cadrul Procuraturii Generale, Mariana Cherpec.
Parlamentul a adoptat hotărârea privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a Marinei Tauber, în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii în judecată penală a acesteia. Menționăm că este pentru a treia oară când deputata rămâne fără imunitate.
Cererile privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a Marinei Tauber au fost adresate Președintelui Parlamentului de către Procurorul General interimar, în dimineața zilei de joi, 21 iulie. Conform procedurii, cele două cereri și materialele prezentate de Procurorul General interimar au fost transmise Comisiei juridice, numiri și imunități, care s-a convocat în ședință și, ulterior, a prezentat în plen rapoartele și proiectele de hotărâre pe marginea examinării cererilor.
Potrivit informațiilor prezentate, în privința deputatei Marina Tauber a fost pornită urmărirea penală pe faptul falsificării raportului privind gestiunea financiară a Partidului politic „Șor” pentru trimestrul I al anului 2022 în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și a celor utilizate, precum și pe faptul acceptării cu bună știință a finanțării Partidului politic „Șor” din partea unui grup criminal organizat.
Totodată, ofițerii CNA și ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS), în comun cu procurorii anticorupție, au descins joi, 21 iulie, cu percheziții în mai multe locații din țară. Acțiunile de urmărire penală au loc în cadrul unui dosar pornit cu privire la finanțarea ilegală a Partidului Șor.
Potrivit probelor administrate pe dosar, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei grupări criminale, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste.
Banii grupului criminal ajungeau în Republica Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare, erau folosite diverse canale de finanțare precum Dubai, Viena, Monaco.
Anterior, Partidul Șor susținea că guvernarea pregătește un atac dur la adresa sa.