fbpx

Reacția Guvernului la amenințarea lui Mironov cu „extinderea operațiunii speciale” în R. Moldova

Guvernul a reacționat la amenințările deputatului rus, Serghei Mironov, referitor la „extinderea operațiunii speciale” în Republica Moldova, după ce prim-ministrul Dorin Recean, a declarat în cadrul unei emisiuni TV că Transnistria trebuie să fie demilitarizată.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Cu un comentariu a venit purtătorul de cuvânt al premierului, Daniel Vodă.

„Colegii din presă au semnalat declarațiile unui deputat rus, care a citat, sper neintenționat și absolut greșit, din cuvintele premierului Dorin Recean referitoare la demilitarizare, într-o emisiune de la un post de televiziune. Reiterez pentru oficialul rus, care nu a privit emisiunea în original, dar a decis să interpreteze cuvintele unui demnitar moldovean că, în declarația sa, premierul a spus ferm, că în procesul de reintegrare țara noastră trebuie să efectueze un lucru fundamental: demilitarizarea în regiunea transnistreană. Vrem să obținem reintegrarea pașnică a țării noastre prin dialog, prin negocieri și prin diplomație, ca să ne recăpătăm deplin suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”, comunică Daniel Vodă.

Totodată, oficialul evidențiază faptul că „prin demilitarizarea regiunii, se are în vedere evacuarea trupelor rusești – angajament care a fost asumat însuși de Federația Rusă la Summit-ul OSCE de la Istanbul din 1999”.

„Vreau să amintesc că, ceea ce a scăpat partea rusă să menționeze este că prim-ministrul a evidențiat importanța integrării economice și sociale a cetățenilor noștri din regiunea transnistreană. Iar prin demilitarizarea regiunii, se are în vedere evacuarea trupelor rusești – angajament care a fost asumat însuși de Federația Rusă la Summit-ul OSCE de la Istanbul din 1999.

De asemenea, am făcut cunoștință cu răspunsul din 18 februarie a reprezentantei Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, referitoare la învestirea noului Cabinet de miniștri, condus de premierul Dorin Recean, și nu am văzut decât continuarea unei retorici bine cunoscute și false despre care am comunicat anterior.

Reamintesc că, Programul de activitate al Guvernului Recean are o denumire sugestivă: Moldova prosperă, sigură și europeană. Iar în relația moldo-rusă și participarea Republicii Moldova în cadrul platformelor regionale și multilaterale se va ține cont de evoluțiile legate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv repercusiunile negative ale acestuia asupra regiunii și a Republicii Moldova”, conchide Vodă.

Amintim că noul premier ales al Republicii Moldova, Dorin Recean, a declarat că este nevoie de demilitarizarea raioanelor din stânga Nistrului. Declarațiile au fost făcute în seara zilei de vineri, 17 februarie, în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune.

„Acolo trebuie să efectuăm un lucru fundamental, demilitarizarea. După acest lucru, urmează toate celelalte și foarte importantă este integrarea economică și socială a cetățenilor noștri care sunt acolo, dar în capul mesei este demilitarizarea”, a declarat șeful Cabinetului de miniștri.

Articole asemănătoare

Back to top button