PDM, după consultările cu Maia Sandu: Am întrebat care e ambiția finală, dar nu am primit răspuns
Liderul Partidului Democrat din Moldova, Pavel Filip, a făcut declaraţii de presă după consultările cu Maia Sandu, anunțând că PD nu susțin ideea anticipatelor.
„Consultările nu au durat prea mult. Este o obligaţiune care trebuie bifată, să se spună pe urmă că au fost consultate fracţiunile parlamentare, pornită de la dizolvarea Parlamentului şi declararea alegerilor parlamentare anticipate. Noi am insistat nici să nu ne băgăm în această discuţie şi am venit cu o întrebare către preşedinta Maia Sandu, care este ambţia finală a dizolvării Parlamentului şi scopul alegerilor parlamentare anticipate.
Cu părere de rău, nu am primit răspuns. Ne-am întrebat şi ce se întâmplă în Republica Moldova până la declanşarea alegerlor anticipate, cine gestionează criza, pandemică şi economică. Nu am primit răspuns. Probabil pentru că s-au concentrat ideile doar pe întrebarea Parlamentului.
Am propus preşedintei să înceteze această luptă politică, să abandoneze pe o perioadă ideea alegerilor anticipate şi dizolvarea Parlamentului şi să demareze discuţii cu fracţiunile parlamentare pentru instalarea unui guvern care să gestioneze această criză, nu un Guvern a lui Dodon sau Şor, dar unul identificat prin compromis. Ulterior, ne gândim cum să mergem la alegerile parlamentare anticipate”, a spus Pavel Filip.
Amintim că, Pentru Moldova, dar și socialiștii au anunțat că nu participă la consultările cu șefa statului. Aceștia au motivat decizia prin faptul că parlamentarii sunt în ședință și au propus să vină Maia Sandu în Legislativ.
Precizăm că, Maia Sandu a anunțat consultări cu deputații după ce a fost boicotată audierea echipei guvernamentale a lui Igor Grosu, care urma să ceară votul de încredere joi. Subiectul nu a fost dezbătut din lipsă de cvorum, după ce PSRM și Pentru Moldova au părăsit sala de ședințe.
Pe de altă parte, majoritatea formată de cele două formațiuni a anunțat în plen că este împotriva alegerilor parlamentare anticipate. Parlamentarii vizați insistă pe desemnarea lui Vladimir Golovatiuc la funcția de prim-ministru și afirmă că dacă acesta se retrage sau nu va putea candida, se va identifica prioritar o altă persoană pentru această poziție.