fbpx

Partidul Șor, după cele 97 de percheziții: Acțiunile sunt abuzive și ilegale. Au scopul de a opri protestele

Partidul Șor a venit cu o reacție, după ce în dimineața zilei de luni, 25 iulie, ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS), în comun cu Centrul Național Anticorupție (CNA) și Procuratura Anticorupție (PA) descins cu percheziții în aproape 100 de locații. Acțiunile se desfășoară în dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Considerăm aceste acțiuni ca fiind profund abuzive și ilegale, iar adevăratul motiv pentru care puterea recurge la asemenea măsuri extreme este teama cronică de proteste, care, de altfel, sunt pe deplin justificate. Este evident că, astăzi, Partidul „ȘOR” este singura forță de opoziție reală, care manifestă o atitudine critică fermă față atitudinea iresponsabilă a actualei guvernări, iar în aceste condiții, PAS încearcă să ne reducă la tăcere și să ne elimine de pe scena politică.

De remarcat că, în cadrul acțiunilor noastre de protest, reprezentanții MAI au acționat brutal în raport cu mai mulți activiști, care intenționau să protesteze în regim non-stop, în fața Procuraturii Generale. Aceștia au confiscat abuziv peste 150 de corturi care urmau a fi instalate în fața instituției și i-au escortat la poliție pe protestatari, deși nicio prevedere legală nu interzice manifestațiile pașnice, iar dreptul la protest este consfințit prin lege și prin toate normele internaționale la care Republica Moldova este parte”, se arată într-un comunicat al formațiunii.

De asemenea, Partidul Șor susține că prin astfel de acțiuni le sunt încălcate drepturile și libertățile fundamentale ale omului.

„Condamnăm ferm toate aceste acțiuni abuzive și le cerem tuturor factorilor responsabili să înceteze imediat hărțuirea opoziției. Asistăm la o încălcare brutală a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, la atentarea asupra principiilor statului de drept și ale pluripartidismului, precum și la uzurparea puterii de stat, care reprezintă cea mai gravă infracțiune stabilită de Codul Penal. Sperăm că aceste acțiuni sunt atent monitorizate de partenerii noștri străini și îndemnăm întreaga societate să fie vigilentă și să nu admită ca Republica Moldova să se transforme într-un stat dictatorial”, mai menționează partidul.

Amintim că vicepreședinta Partidului Șor, Marina Tauber a fost reținută joi, 21 iulie, pentru 72 de ore, după ce a rămas fără imunitate parlamentară. Este pentru a treia oară când politicienei îi este retrasă imunitatea. Ulterior, sâmbătă, 23 iulie, a primit mandat de arest preventiv pentru 30 de zile.

Cererile privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a Marinei Tauber au fost adresate Președintelui Parlamentului de către Procurorul General interimar, în dimineața zilei de joi, 21 iulie.

Potrivit informațiilor prezentate, în privința deputatei Marina Tauber a fost pornită urmărirea penală pe faptul falsificării raportului privind gestiunea financiară a Partidului politic „Șor” pentru trimestrul I al anului 2022 în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și a celor utilizate, precum și pe faptul acceptării cu bună știință a finanțării Partidului politic „Șor” din partea unui grup criminal organizat.

Totul a început atunci când joi, 21 iulie, ofițerii CNA și ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS), în comun cu procurorii anticorupție, au descins joi, 21 iulie, cu percheziții în mai multe locații din țară. Acțiunile de urmărire penală au loc în cadrul unui dosar pornit cu privire la finanțarea ilegală a Partidului Șor.

Potrivit probelor administrate pe dosar, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei grupări criminale, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste.

Banii grupului criminal ajungeau în Republica Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare, erau folosite diverse canale de finanțare precum Dubai, Viena, Monaco.

Anterior, Partidul Șor susținea că guvernarea pregătește un atac dur la adresa sa.

 

Articole asemănătoare

Back to top button