fbpx

Întrevedere Sandu – Blinken: SUA sunt „profund îngrijorate” cu privire la planurile Rusiei împotriva R.Moldova

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat vineri că SUA sunt „profund îngrijorate” cu privire la eforturile Rusiei de a destabiliza Guvernul Republicii Moldova, relatează CNN.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Acest lucru vine în timp ce președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat la începutul acestei săptămâni că Rusia plănuiește o lovitură de stat în Moldova.

„Suntem profunde îngrijorați cu privire la unele dintre planurile pe care le-am văzut venind dinspre Rusia pentru a încerca să destabilizeze Guvernul”, a spus Blinken la o întâlnire cu Maia Sandu în Germania, în marja Conferinței de securitate de la München.

„Suntem ferm alături de Republica Moldova în sprijinul securității, independenței, integrității teritoriale, eforturilor de reformă foarte importante pe care le fac președintele și Guvernul”, scrie hotnews.ro.

Sandu a descris 2022 drept „un an incredibil de dificil pentru Republica Moldova” și a mulțumit SUA pentru sprijinul acordat în timpul nenumăratelor provocări, inclusiv la nivel energetic, economic și de securitate.

Reamintim că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus pe 13 februarie că Moscova are un plan de subminare a țării, „cu implicarea unor diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civil, care să întreprindă acţiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici”.

În ultimele zile, au apărut în spaţiul public discuţii cu privire la securitatea ţării noastre. Declaraţiile Preşedintelui Zelenski despre planurile Federaţiei Ruse de destabilizare a Republicii Moldova au fost confirmate de instituţiile noastre.Planul Rusiei de a întreprinde acţiuni subversive pe teritoriul statului nostru nu este unul nou. Tentative de destabilizare a situaţiei şi de subminare a statului au existat şi în toamna anului trecut, dar ele nu şi-au atins obiectivul datorită intervenţiilor prompte ale instituţiilor noastre de securitate şi de asigurare a ordinii publice. În perioada octombrie-decembrie, poliţia şi Serviciul de Informaţii şi Securitate au intervenit în mai multe cazuri de organizare a elementelor criminale şi au oprit tentativele de violenţă.

Anterior, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat pe 9 februarie, la Bruxelles, că Ucraina a interceptat un plan al serviciilor secrete ruse de a distruge Republica Moldova.

Serviciul de Informații și Securitate de la Chișinău a confirmat ulterior că a fost avertizat de către Ucraina cu privire la un plan al Rusiei privind distrugerea Republicii Moldova și instaurarea unui regim loial Moscovei și spune că „au fost identificate activități subversive cu scopul subminării statului Republica Moldova”.

Articole asemănătoare

Back to top button