fbpx

infografic | Punctați pentru receptivitate și îndeplinirea atribuțiilor. Cei mai responsabili deputați aleși în circumscripțiile uninominale 

Activitatea deputaților aleși în circumscripțiile uninominale și modul în care aceștia fac uz de atribuțiile lor legale au fost evaluate de platforma deFacto, care a creat un clasament al celor mai responsabili deputați pentru perioada septembrie-octombrie 2020.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit datelor colectate, pe locul întâi s-a clasat, Nicolae Ciubuc din fracțiunea Partidului Democrat din Moldova, cu 11,5 puncte.

Pe locul doi în rândul celor mai responsabili deputați s-a clasat Vladimir Bolea, ales din partea fracțiunii PAS, Blocul ACUM, acumulând nouă puncte, urmat de Alexandr Nesterovschi, PSRM, cu opt puncte.

Pe locul patru s-au clasat Inga Grigoriu și Liviu Vovc (fracțiunea ACUM, Platforma DA), ambii acumulând câte 7,5 puncte. 

Potrivit deFacto, pentru o reflectare obiectivă a activității deputaților, performanțele le vor fi prezentate pe categorii.

Parlament:

Pe locul întâi este Inga Grigoriu cu 7,5 puncte, urmată de Nicolae Ciubuc și Vasile Bolea, care au acumulat cât șapte puncte. Pe locul trei este Liviu Vovc – 6,5 puncte și ultimul în clasament este Vasile-Andrei Năstase, care a a dunat 5,5 puncte.

Administrație:

La această categorie, doar Ghenadie Buza (fracțiunea Partidului Democrat din Moldova) a acumulat trei puncte. Restul deputaților, au primit doar câte un punct pentru activitatea și îndeplinirea funcției de aleși în circumscripțiile uninominale.

 Cetățeni:

Cele mai multe puncte la această secțiune le-a acumulat Alexandr Nesterovschi, din partea fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova – 7,5 puncte. Următorul în clasament este Vladimir Bolea cu 4,5 puncte. Locul trei este ocupat de Nicolae Ciubuc – patru puncte, urmat de Dan Perciun (fracțiunea PAS, Blocul ACUM) – trei puncte. Pe locul cinci s-au clasat deputații Dan Perciun și Maria Ciobanu, care au reușit să adune doar câte 1,5 puncte.

 

Topul deputaților responsabili a fost întocmit în baza Indicelui de responsabilitate a deputaților, lansat de platforma de monitorizare a activității aleșilor naționali. Acesta reflectă gradul de responsabilitate, receptivitate și deschidere către alegători ai celor 46 deputați aleși în circumscripțiile uninominale (în afară de cele din afara țării și din Stânga Nistrului). Punctajul total al deputaților este reflectat pe pagina platformei.


Topul a fost întocmit în baza metodologiei care se bazează pe activitatea deputaților în Parlament, circumscripție și în relații cu autoritățile publice centrale și locale din Republica Moldova.

Metodologia de monitorizare

La baza metodologiei a stat analiza atribuțiilor pe care le au deputații și care sunt incluse în legislație: Constituția Republicii Moldova, legea despre statutul deputatului în Parlament nr. 39-XIII din 07.04.1994; și regulamentul Parlamentului.

În urma analizei, au fost identificate principalele atribuții de care pot face uz deputații pentru a-și reprezenta alegătorii și pentru a lucra la rezolvarea problemelor semnalate de aceștia.

Despre procesul de monitorizare

Pentru stabili gradul de responsabilitate a deputaților, echipa platformei deFacto monitorizează periodic activitatea deputaților din mai multe surse.

Pentru a asigura corectitudinea datelor reflectate, deFacto a întocmit și un formular online care este transmis lunar deputaților prin poșta electronică.

Punctajul atribuit

Pentru acțiunile întreprinse și în funcție de relevanța acestora pentru conceptul de deputat responsabil, deputaților li se atribuie punctaj după cum urmează:

  • 0,5 puncte – pentru atribuțiile mai mult formale, inclusiv declarații, întrebări, emiterea avizelor consultative, participarea la ședințele comisiilor permanente, vizite la organele de stat, etc.
  • 1 punct – pentru implicare mai activă în rezolvarea problemelor cetățenilor, cum ar fi: contrasemnarea proiectelor de legi înaintate de colegii din Parlament, invitarea cetățenilor la instituții de stat pentru consultare și clarificarea situațiilor, adresarea interpelarilor și petițiilor instituțiilor de stat, etc.
  • 1,5 puncte – pentru receptivitate și implicare personală în rezolvarea problemelor cetățenilor, cum ar fi propunerea de legi și modificări de legi, întâlnirea cu cetățenii, semnalarea neregulilor în activitatea instituțiilor de stat, inclusiv răspunsul la solicitările de informații adresate de platforma deFacto.
Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button