fbpx

Guvernarea, criticată dur pentru lipsa de comunicare: „Nu au chemat pe nimeni să-i ajute și făceau multe greșeli”

Critici dure la adresa reprezentanților puterii din cauza comunicării defectuoase. Liderii de opinie de la Chișinău spun că guvernarea PAS a pășit din start cu stângul la capitolul comunicare, iar din acest motiv chiar și deciziile bune și corecte ale guvernării sunt percepute drept greșeli. Declarații în acest sens au fost făcute aseară, în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Odată cu declanșarea războiului, scopul lui Putin a fost să creeze deficit de gaz, să crească prețurile și să folosească aceste lucruri pentru a trezi nemulțumirea oamenilor, ca aceștia să dea jos guvernările pentru a fi instalate altele, prielnice Kremlinului. Ăsta e scopul lor și în Republica Moldova. Și aici e foarte importantă comunicarea. Iar aici, spre regret, guvernul nostru are mult de lucru”, a declarat expertul economic Sergiu Tofilat.

„Cum să-i faci pe oameni ca ei să înțeleagă că e nevoie de anumite sacrificii, mai ales când oamenii nu sunt convinși că deciziile care se iau la nivel de guvernare sunt cele mai optime? (…) Mă tem că nu e vorba doar despre o comunicare deficitară. Noi nu avem eficiență suficientă din partea instituțiilor de stat”, a continuat comentatorul politic Anatol Țăranu.

La rândul său, moderatorul emisiunii, Alex Cozer, a spus că e de acord și cu Sergiu Tofilat, că e o problemă de comunicare, dar și cu Anatol Țăranu, că și la capitolul eficiență se șchiopătează.

„Nouă ni se spunea la început de decembrie că dăm gazul Transnistriei și ei ne dau nouă energie electrică atât cât ne trebuie, ca acum Energocom să dea un comunicat în care spune că am semnat cu România pentru 10 la sută din energia electrică necesară, la 91 de euro. Așa dau toți titlurile. Dar dacă ne uităm atent în comunicat vedem că 4 la sută luăm cu 91 de euro și 6 la sută la preț de bursă, care acum e preț bun. Din punctul meu de vedere, putem să luăm tot din Europa. Dar iarăși revenim la această comunicare, la lucrurile care ni se spun. „Le dăm tot gazul ca ei să ne dea suficientă energie electrică.” Și noi să ajungem să vedem că nici pe decembrie nu ni s-a dat suficientă energie electrică și că de la 1 ianuarie iarăși cumpărăm din România”, a comentat jurnalistul.

Și fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, a fost de aceeași părere.

„Deja am constatat și spunem un lucru banal că această guvernare stă mai mult decât prost la capitolul comunicării, iar cel mai prost stă vicepremierul Spânu. Ne amintim cu toții cât de bulversată a fost societatea după semnarea primului contract cu centrala de Cuciurgan. Și atunci a vorbit și doamna președintă, și unii deputați, că s-a comunicat prost. N-a trecut nicio lună și despre următorul acord obscur cu Transnistria aflăm nu de la Energocom, nu de la Spânu, dar de la un criminal „smotreașii” al lui Gușan, care ocupă postul de așa-zis ministru al așa-zisei economiei parazitare din Transnistria, că acordul e prelungit și că în Transnistria în ianuarie totul va fi super-puper. Și aici apare întrebarea firească, asta e problemă de comunicare sau acolo la mijloc e totuși altceva? Societatea și contribuabilii care achită salariile miniștrilor, inclusiv domnului Spânu, au dreptul să înțeleagă logica acestui acord”, a punctat Alexandru Slusari.

„Chiar de la bun început, Guvernul era neexperimentat. Nu au chemat pe nimeni să-i ajute și făceau multe greșeli, inclusiv pe partea de comunicare. Poate și se luau careva măsuri corecte, dar nu se explica chestia asta. Toamna trecută, 2021, s-au făcut multe greșeli și asta a trezit neîncrederea oamenilor în Guvern. Și acum tu poți să faci cele mai bune și corecte lucruri, dar dacă lumea nu mai are încredere în tine interpretează toate aceste lucruri drept greșeli. Și alt mesaj, un lucru foarte urât pe care l-a făcut actuala guvernare – au fost dați afară miniștri care nu sunt afiliați PAS. Niciunul de la PAS n-a fost dat afară. Și atunci când tu o să vrei să aduci alți oameni competenți în Guvern, nimeni nu va accepta. Greșeala se trage de la aceea că PAS nu a înțeles că acest câștig, această victorie – majoritatea parlamentară – nu se datorează exclusiv eforturilor lor. A fost un efort colectiv. Percepția mea, și discut și cu foarte multă lume, e că au căpătat puterea și tratează funcția și guvernarea ca pe un SRL. Scuzați, voi sunteți angajați de popor. Nu e SRL privat și „fac ce vreau”. Nu știi? Întreabă, documentează-te. Ceea ce se întâmplă – întâi se fac greșeli, apoi încearcă să ne implice pe noi, haideți cumva să gestionăm comunicarea”, a mai adăugat expertul economic Sergiu Tofilat.

Articole asemănătoare

Back to top button