fbpx

Dodon spune că va merge la CtEDO dacă va fi sancționat pentru purtarea panglicii Sfântului Gheorghe

Ex-președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că nu se va conforma dacă va fi amendat pentru că a purtat panglica Sf. Gheorghe. În acest caz, el planifică să conteste acțiunea în instanța de judecată, iar dacă nu va obține câștig de cauză, va apela la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO). Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni la Publika TV, potrivit IPN

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Igor Dodon recunoaște că va încălca legea în ziua de 9 mai, însă le cere cetățenilor să decidă singuri dacă sunt sau nu gata să-și asume consecințele sfidării legii.

Așa cum am promis, la 9 mai voi ieși la Marșul Victoriei, voi purta panglica Sfântului Gheorghe, la fel și familia mea. Eu nu-i îndemn pe toți cetățenii să facă același lucru, pentru că fiecare trebuie să decidă pentru sine. Este o decizie și o responsabilitate personală. Noi credem că legea adoptată contravine Constituției și ea va fi anulată, fie de către viitorul Parlament, fie prin intermediul Curții Europene. CEDO a mai examinat un astfel de caz, cazul Ungariei, doar că acolo era simbolul steluței, un cetățean a fost sancționat, el s-a adresat la CEDO și instanța a decis că este încălcat articolul 10 din Convenția pentru Drepturile Omului și legea a fost anulată. Același lucru se va întâmpla și la noi. Dacă mă vor penaliza, eu mă voi adresa în instanță, conform procedurii, și voi merge până la CEDO”, a spus Dodon.

De asemenea, politicianul spune că interdicția panglicii Sfântului Gheorghe se va întoarce ca un bumerang împotriva guvernării actuale.

Majoritatea țărilor Uniunii Europene nu au interzis panglica Sfântului Gheorghe, ea nu este interzisă nici măcar în Germania. La noi, pur și simplu, unii sunt extrem de anti-sovietici sau vor să dea bine în fața oficialilor din Occident. Dar acțiunile lor vor avea efecte adverse. Acest simbol va deveni simbolul opoziției împotriva PAS și Maia Sandu. Dacă nu acum, cu siguranță, peste câteva luni, cei care sunt împotriva Maiei Sandu vor purta acest simbol. Ei au comis o greșeală enormă. Cu referire la Găgăuzia, în legea lor este indicat că ei pot lua decizii proprii pe aspecte ce vizează patrimoniul cultural. Tot ce este anulat acum prin instanțe este derizoriu”, a mai spus Igor Dodon.

Amintim că o lege adoptată recent de majoritatea parlamentară interzice afișarea în public a simbolurilor care promovează războiul, inclusiv panglica Sf. Gheorghe. Promovarea simbolurilor agresiunii militare ruse se sancționează cu amenzi de la 4500 de lei la 9000 de lei pentru persoanele fizice și cu amendă de până la 30.000 de lei pentru cele juridice.

Pe 29 aprilie, Adunarea Populară a Găgăuziei a adoptat un proiect ce permite „confecționarea, păstrarea și purtarea în autonomia găgăuză a așa numitei panglici a Sfântului Gheorghe, a steagurilor roșii și a altor simboluri legate de victoria în Al Doilea Război Mondial”. Cancelaria de Stat a atacat inițiativa în instanța de judecată, iar Curtea de Apel Comrat a suspendat decizia deputaților găgăuzi.

Citește și: doc | CC a respins sesizarea socialiștilor privind suspendarea legii care interzice simbolurile care propagă războiul

Articole asemănătoare

Back to top button