fbpx

Dodon, în presa rusă: În Moldova nu poate izbucni un maidan fără influența forțelor externe

Destabilizarea situației și izbucnirea unui „maidan” în Republica Moldova, după alegerle parlamentare, sunt imposibile fără influența actorilor geopolitici, a declarat președintele Igor Dodon, care candidează pentru un al doilea mandat, într-un interviu acordat publicației ruse RIA Novosti.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Nu avem potențialul de protest care există în Belarus. Dacă nu este adus din străinătate, nu va apărea. Nu cred în destabilizare și în „maidanuri” fără sprijinul geopolitic al unui jucător extern. În caz contrar, cu un Guvern puternic în țară, orice încercare de destabilizare a situației nu va duce nicăieri”, a afirmat Dodon.

Potrivit șefului statului moldovean, există doar trei actori geopolitici majori care ar putea influența situația din Republica Moldova – Rusia, Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii.

„Sunt sigur că Rusia nu are nevoie de destabilizare aici, nu și-a dorit niciodată destabilizarea în jurul hotarelor sale. Ținând cont și de Transnistria, Federația Rusă nu are interese să destabilizeze situația din Republica Moldova”, a declarat Dodon.

Totodată, acesta crede că Uniunea Europeană nu este interesată să destabilizeze situația chiar la granița sa, în timp de autoritățile americane trec acum ele însele printr-un proces electoral.

În cadrul interviului, Igor Dodon a opinat că vor exista încercări de protest după scrutinul prezidențial, dar autoritățile le vor face față. Totodată, potrivit acestuia, moldovenii ar putea refuza să protesteze de frica pandemiei COVID-19.

„Cred că situația pandemică se va înrăutăți, acest lucru este obiectiv, vedem acest lucru în Moldova și în alte țări ale lumii. Se vor teme să se adune”, a mai spus Dodon.

Mai mult, actualul șef de stat consideră că concurenții săi electorali nu sunt capabili să organizeze un protest cu adevărat masiv, chiar și în condiții normale.

Amintim că alegerile prezidențiale în Republica Moldova sunt programate pentru 1 noiembrie. În cursa electorală au fost înregistrați opt candidați – Renato Usatîi (PUN), Andrei Năstase (Platforma DA), Igor Dodon (independent, dar susținut de PSRM), Maia Sandu (PAS), Violeta Ivanov (P. Șor), Octavian Țîcu (PUN) și Dorin Chirtoacă (UNIREA).

Articole asemănătoare

Back to top button