fbpx

Deputat PAS, despre contractul cu MGRES-ul transnistrean: Facem față unor constrângeri create timp de 30 de ani și care nu se pot rezolva în câteva zile sau luni

„Fie că ne place, fie că nu, trebuie să avem acest dialog pentru a asigura electricitate în țara noastră”, susține deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Radu Marian, în contextul încheierii contractului de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru luna decembrie.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Din prima zi de guvernare lucrăm la planul de obținere a independenței energetice a țării noastre. Am finalizat gazoductul Iași-Ungheni, am dat startul construcției liniei electrice Chișinău-Vulcănești care ne va lega de sistemul electric din România, am creat rezerve de gaze naturale pentru prima dată în 30 de ani, am început procesul de construcție a unei centrale moderne termoelectrice și creăm condiții pentru ca regenerabilele să producă 30% din necesarul nostru în cel mult 2 ani”, scrie deputatul pe pagina sa de Facebook.

Însă, din păcate, Republica Moldova încă mai este „legată” și depinde de sistemul electric sovietic, susține Radu Marian.

„Acest sistem nu a fost modernizat sau schimbat de nicio guvernare precedentă. Trebuie să înțelegem că indiferent de unde cumpărăm electricitate, fie din România, fie din Ucraina, aceasta vine în casele noastre, în mare parte, prin nodul energetic de la Tiraspol. Acest lucru se va schimba doar după ce va fi gata linia electrică Vulcănești-Chișinău, care se construiește în prezent”, a adăugat parlamentarul.

În contextul acestor realități, prețul și accesul la electricitate depind foarte mult inclusiv de discuțiile cu așa-zisele autorități de la Tiraspol, „pentru că pe acolo trec fizic liniile electrice”, menționează Marian.

„Fie că ne place, fie că nu, trebuie să avem acest dialog pentru a asigura electricitate în țara noastră. Nu trăim într-o lume ideală, în care Moldova are electricitate și gaz propriu. În lumea reală, facem față unor constrângeri create timp de 30 de ani și care nu se pot rezolva în câteva zile sau luni. Suntem responsabili de soarta a milioane de oameni și avem datoria să asigurăm familiile din țara noastră cu lumină și căldură la prețuri cât mai accesibile. Oamenii vor plăti un preț mai mic și vor avea siguranța zilei de mâine datorită deciziei de a semna contract cu MGRES. În continuare, noi lucrăm pentru a obține independența energetică. Vom face acest lucru cu cât mai puțină suferință din partea moldovenilor. În față avem 3 luni friguroase de iarnă, cu prețuri crescute la gaz și energie electrică pe tot continentul european. Avem datoria să ne gândim și la cei mai vulnerabili dintre noi, la cei pentru care orice creștere de preț afectează viața normală, siguranța familiei”, explică deputatul.

De asemenea, parlamentarul solicită din partea cetățenilor să facă diferența dintre regimul separatist de la Tiraspol și cetățenii Republicii Moldova de pe celălalt mal al Nistrului.

„În legătură cu decizia de a acorda gaz pentru cetățenii moldoveni din partea stângă a Nistrului, aș vrea să facem diferența între regimul de la Tiraspol și cetățenii noștri din regiunea transnistreană. Nu cred că există oameni care ar vrea să lăsăm moldovenii din stânga Nistrului să înghețe de frig. Așa cum România a știut să ajute cetățenii moldoveni indiferent de guvernare, trebuie să avem înțelepciunea și solidaritatea de a sprijini oamenii de rând din stânga Nistrului în ciuda regimului de acolo”, conchide Marian.

Articole asemănătoare

Back to top button