fbpx

Cum ajungem la anticipate? Candu spune că Executivul trebuie să își dea demisia, iar Slusari consideră necesar un Guvern tranzitoriu

Alegerile parlamentare anticipate sunt o chestiune de timp, consideră deputații Andrian Candu și Alexandru Slusari. Prezenți în studioul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV, oficialii au dezbătut subiectul și au evaluat potențiale scenarii de desfășurare a evenimentelor.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Candu consideră că după înfrângerea lui Dodon la prezidențiale, Guvernul ar fi trebuit să își dea demisia. În același timp, ar trebui întreprinse un șir de acțiuni care trebuie întreprinse până a ajunge la declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

„Nu vorbim dacă da ori ba. Cu siguranță da! Alegerile parlamentare anticipate sunt necesare. Acum vorbim doar despre elementul timpului și cum se desfășoară. Legea spune clar că sunt două circumstanțe când se desfășoară alegerile anticipate: ori lipsa unui Guvern, ori Parlamentul se află în blocaj timp trei luni de zile. Trebuie văzut cum rezolvăm problema cu Guvernul. Corect ar fi ca acest Guvern, această echipă, fiind un exponent al președintelui Dodon, ar trebui să își dea demisia”, a menționat liderul Pro Moldova.

La rândul său, deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, a precizat că ar fi cazul ca Executivul să își dea demisia în ziua validării mandatului Maiei Sandu. În același timp, el a enumerat și un șir de riscuri la care va fi expusă Moldova în acest caz.

Nu știu cât va dura activitatea acestui Executiv. (…) Igor Dodon, dacă are acest tupeu, două, trei luni, nu știu cât o să meargă, dar oricum acest Guvern va pleca și vor fi declarate alegeri anticipate. A doua variantă – acest Guvern, la data validării mandatului Maiei Sandu. Aici avem două sub-variante. Prima: imediat – declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, fătă buget, fără investiții pentru anul viitor pentru primari, fără acordul FMI, fără deblocare, fără documente jumătate de an. Aceasta este varianta cea mai plauzibilă pentru mine. A doua sub-variantă – pe scurt timp se creează un Guvern tranzitoriu, pro-european, care o să rezolve niște probleme stringente”, a conchis Slusari.

Prezent în studiou, și deputatul PAS, Mihai Popșoi, a reiterat că există probabilitatea ca Maia Sandu că îi ceară demisia lui Ion Chicu. Potrivit lui, dacă se va vota bugetul și acordul cu FMI, nu vor mai exista premise pentru menținerea actualului Executiv.

Precizăm că, subiectul alegerilor parlamentare anticipate a fost abordat frecvent în campania electorală pentru prezidențiale, dar și înaintea acesteia. Dacă inițial se vorbea despre un nou scrutin concomitent cu votarea președintelui, ulterior data lui s-a deplasat spre în toamna anului 2021.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button