Ceban, despre noile tarife la apă și canalizare: Decizia ANRE nu soluționează problema existentă

În același timp, primarul spune că și cu aceste schimbări, deficitul „Apă-Canal Chișinău”, cu toate optimizările posibile făcute, ajunge la 300 de milioane de lei pentru anul 2023.
„Facturile foarte mari la toate serviciile care au fost majorate de câteva ori, pur și simplu, nu permit dezvoltarea întreprinderii, dar favorează acumularea de datorii”, a adăugat el.
În luna noiembrie 2022, „Apă-Canal Chișinău” ar fi solicitat sprijinul Guvernului și al Comisiei Situații Excepționale de a găsi mijloace financiare pentru a acoperi datoria pentru energia electrică și a evita riscul deconectării acesteia, pentru a putea aproviziona orașul cu apă și canalizare, potrivit primarului.
„La finele lunii decembrie 2022, ”Apă-Canal Chișinău” a depus o solicitare la ANRE de aprobare a modificărilor la tarifele pentru apă și canalizare. În prezent, Compania ”Premier Energy” a deconectat 8 puncte ale Întreprinderii ”Apă-Canal Chișinău” de la energia electrică. Tergiversarea ajustării tarifelor reale la apă și canalizare duce la apariția unor riscuri majore ca orașul să rămână fără apă”, a conchis Ion Ceban.
Amintim că în cadrul ședinței publice a Consiliului de Administrație al ANRE, din data de 11 ianuarie, au fost aprobate tarifele pentru furnizarea și prestarea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare și epurare a apelor uzate de către S. A. „Apă-Canal Chișinău”.