fbpx

Ceban, despre noile tarife la apă și canalizare: Decizia ANRE nu soluționează problema existentă

Primarul capitalei, Ion Ceban, spune că decizia Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) de a crește tariful la serviciile de apă și canalizare „nu soluționează problema existentă și este una păguboasă pentru Întreprinderea ”Apă-Canal Chișinău”.
Aprobarea noului tarif a fost făcută în baza unei metodologii defectuoase, lucru confirmat chiar de specialiști. O metodologie care ar duce la falimentul operatorilor. În prezent, juriștii analizează, iar decizia luată o vom comunica”, a scris Ceban pe rețelele de socializare.

În același timp, primarul spune că și cu aceste schimbări, deficitul „Apă-Canal Chișinău”, cu toate optimizările posibile făcute, ajunge la 300 de milioane de lei pentru anul 2023.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Facturile foarte mari la toate serviciile care au fost majorate de câteva ori, pur și simplu, nu permit dezvoltarea întreprinderii, dar favorează acumularea de datorii”, a adăugat el.

În luna noiembrie 2022, „Apă-Canal Chișinău” ar fi solicitat sprijinul Guvernului și al Comisiei Situații Excepționale de a găsi mijloace financiare pentru a acoperi datoria pentru energia electrică și a evita riscul deconectării acesteia, pentru a putea aproviziona orașul cu apă și canalizare, potrivit primarului.

„La finele lunii decembrie 2022, ”Apă-Canal Chișinău” a depus o solicitare la ANRE de aprobare a modificărilor la tarifele pentru apă și canalizare. În prezent, Compania ”Premier Energy” a deconectat 8 puncte ale Întreprinderii ”Apă-Canal Chișinău” de la energia electrică. Tergiversarea ajustării tarifelor reale la apă și canalizare duce la apariția unor riscuri majore ca orașul să rămână fără apă”, a conchis Ion Ceban.

Amintim că în cadrul ședinței publice a Consiliului de Administrație al ANRE, din data de 11 ianuarie, au fost aprobate tarifele pentru furnizarea și prestarea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare și epurare a apelor uzate de către S. A. „Apă-Canal Chișinău”.

Articole asemănătoare

Back to top button