fbpx

Peste 2000 de observatori vor monitoriza alegerile prezidențiale. Drepturile și obligațiile lor

Comisia Electorală Centrală (CEC) a acreditat 2139 de observatori pentru alegerile de duminică, 1 noiembrie. Dintre ei, 1884 sunt naționali, iar 309 – internaționali.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În cadrul secțiilor de votare deschise peste hotarele țării au fost acreditați 77 observatori din partea organizațiilor neguvernamentale și a misiunilor diplomatice și 156 – înaintați de către concurenții electorali. Pentru secțiile de votare din RM consiliile electorale de circumscripție au acreditat, la cererea concurenților electorali, câte un observator național.

Observatorii au dreptul să asiste la toate operațiunile, dar și ședințele organelor electorale, inclusiv în ziua alegerilor, fără a interveni în proces. Aceștia vor informa președintele biroului electoral despre neregulile observate.

Ei au acces la toate informațiile cu caracter electoral, la listele electorale, la procesele verbale întocmite, iar efectuarea filmărilor foto și video pot fi realizate cu înștiințarea președintelui secției, fără a pune în pericol secretul și securitatea votării.

CEC precizează că observatorii nu fac parte din componența organelor electorale inferioare, iar activitatea lor nu este remunerată financiar de către Comisie, ci de către subiecții care au solicitat acreditarea lor.

Articole asemănătoare

Back to top button