fbpx

foto | „Adesea vreau să abandonez”. O profesoară din Drochia, despre matematică online, Instagram, salariu și generația tânără

Are 26 de ani și predă matematică într-o școală din Drochia. Pe lângă asta mai administrează un cont de Instagram, frecventează sala de sport și încearcă zi de zi să le inspire elevilor dragostea pentru matematică. Este vorba despre Mihaela Rotari, o profesoară care nu și-a dorit inițial să devină pedagog, dar care a descoperit treptat că „școala nu numai ne consumă energia, dar și ne-o alimentează”. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Într-un interviu acordat pentru newsmaker.md, Mihaela a relatat despre conturile sale de Instagram, Tik Tok și Facebook.

„Adesea vreau să abandonez. Uneori îmi pare că acest lucru nu mai este serios. Ei bine, la 23 de ani era amuzant, dar nici profesorii nu fac acest lucru. De exemplu, la școala precedentă, colegii erau sceptici față de mine și chiar se supărau din cauza postărilor mele de pe rețelele sociale. Discutau și credeau că și ei sunt vizați cumva, dar viața mea nu se limitează la școală.

Apoi înțeleg că elevilor le va fi util să vadă și altă parte a mea, dar și faptul că și profesorul este om. Și că este extraordinar ceva să fii profesor”, a declarat Mihaela pentru sursa citată.

Foto: Mihaela Rotari via Facebook

Profesoara a fost întrebată despre părerea sa privind deschiderea unui profesor față de elevi și dacă poate oare o profesoară să posteze pe rețelele sociale imagini în care e îmbrăcată în costul de baie, de exemplu.

„Îmi este greu să răspund la această întrebare. Am niște principii morale. Și nu pentru că sunt profesoară, ci pentru că sunt Mihaela și așa m-a educat mama. De exemplu, mama a reacționat destul de dur chiar și la culoarea albastră a părului meu. În ce privește dezgolirea corpului, cred că postarea pe rețelele sociale a imaginilor în costum de baie e ceva anormal. Eu nu mi-aș permite așa ceva, chiar dacă nu aș fi profesoară. 

De exemplu, eu nu postez fotografii din sala de sport pe care o frecventez de mai mult timp, dacă acestea îmi par prea intime sau sexuale. Dar, repet, aceasta este doar alegerea mea”, a conchis profesoara.

Potrivit Mihaelei Rotari, un profesor nu poate obține aproape nimic de pe o poziție dură.

„Încerc să stabilesc un contact amical: da, eu sunt profesoară, tu ești elev, dar suntem o echipă. Suntem împreună ca eu să te învăț ceva.

Anume pentru aceasta administrez conturi pe rețele sociale, ca să fiu mai aproape de ei. Pentru aceasta uneori glumesc la lecții. Astfel de momente se întipăresc în memorie și apoi ei își spun unul altuia: „Iată, o profesoară extraordinară”, a relatat ea.

Foto: newsmaker.md

Pedagogul a fost întrebat despre ce ar dori să se schimbe în sistemul de învățământ.

„Matematica nu se schimbă de vreo două mii de ani, fără a lua în calcul teoria probabilității și alte teorii relativ noi, dar acest lucru nu este de nivelul școlii. De aceea, într-un sens oarecare, matematica are noroc, comparativ cu aceeași fizică sau chimie.

În ce privește predarea, cred că matematica poate și trebuie să fie adaptată vieții. De exemplu, la unul dintre cursuri, în perioada studiilor de masterat, compuneam probleme din viață. Există, de exemplu, posibilitatea de a pleca în unul și același oraș cu automobilul și cu trenul. Și ar trebui să se calculeze valoarea combustibilului, a parcării, dar și alte cheltuieli și, comparând toate costurile, să se afle, ce e mai ieftin”, susține Mihaela.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button