fbpx

Stai mult timp în fața ecranelor? Riscurile majore la care te expui și cum îți influențează direct sănătatea

Viețile noastre sunt centrate în ultima perioadă pe dispozitivele inteligente. Ultimul an a amplificat tendința oamenilor de a folosi din ce în ce mai mult tehnologia în viața de zi cu zi, pe fondul pandemiei de coronavirus și a restricțiilor ce au impulsionat telemunca, în timp ce activitățile recreative și socializarea s-au mutat și ele preponderent tot în online.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Pe lângă beneficiile pe care tehnologia le aduce în viețile noastre, există, însă, și o serie de riscuri, în special pentru sănătatea noastră.

Ritmul circadian – pus în pericol de ecrane

Experții atrag atenția că ritmul circadian ne-ar putea fi fundamental perturbat de folosirea excesivă a ecranelor. Pentru a vedea cum ne este afectată sănătatea de ecrane, să începem discuția înțelegând mai întâi ce este ritmul circadian și ce importanță are pentru un stil de viață sănătos.

În termeni populari, ritmul circadian este „ceasul biologic” intern, care reglează ciclul nostru somn-veghe. În literatura de specialitate, el mai este cunoscut și sub denumirea de „ritmul nictemeral”, și reprezintă un ciclu de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice sau comportamentale al ființelor vii, inclusiv plante, animale, ciuperci sau cianobacterii.

La om, ceasul corpului se găsește în hipotalamus. Hipotalamusul eliberează un hormon numit melatonină. Melatonina este adesea denumită „hormonul somnului”, deoarece nivelurile sale sunt mari noaptea și scad înainte de a ne trezi dimineața, scrie playtech.ro.

Ceasul biologic intern poate fi ajustat ca răspuns la lumină

Ceasul are un ritm intrinsec, dar poate fi ajustat și ca răspuns la lumină, spun experții. Aici intervine folosirea ecranelor luminoase, ce ne pot da peste cap ritmul circadian. Multe aspecte ale tehnologiei moderne, de la banalul bec până la cel mai nou telefon cu ecran tactil, emit lumină. Mai multe studii au arătat că lumina strălucitoare și artificială suprimă producția de melatonină la om.

Interesant este că lumina artificială foarte puternică este de fapt folosită ca terapie (numită fototerapie ) pentru a ajuta persoanele care au ceasuri biologice foarte întârziate să se trezească și să se culce mai devreme.

Intensitatea luminii utilizate pentru fototerapie este mult mai mare decât cea emisă de orice ecrane sau becuri pe care le folosim. Un studiu din 2014 a analizat un scenariu mai realist: compararea nivelurilor de melatonină și a calității somnului persoanelor care fie citesc o carte normală, fie o carte electronică înainte de culcare. Au descoperit că participanții care au citit cartea electronică au înregistrat un nivel redus al melatoninei.

Dr. Cele Richardson de la Western Australia University spune: „Există dovezi că 1,5 ore (sau mai multe) de utilizare a ecranului reduc creșterea naturală a melatoninei pe timp de noapte”.

Totuși, spune expertul, oamenilor nu le ia neapărat mai mult timp să adorma, însă există diferențe.

Încă nu se cunoaște care e nivelul de melatonină sub care oamenii încep să aibă deficiențe legate de calitatea somnului. Există numeroase studii care privesc utilizarea tehnologiei și calitatea somnului sau timpul necesar adormirii. Deși multe dintre acestea găsesc o corelație între timpul ecranului și somn, corelațiile sunt adesea slabe și nu arată că utilizarea îndelungată a ecranelor afectează substanțial somnul.

Adormi mai greu dacă citești o carte electronică înainte de culcare, față de una normală

De exemplu, studiul din 2014 a constatat că, în medie, participanții care au citit cărțile tipărite au adormit cu 10 minute înainte de cititorii de cărți electronice. Prin urmare, diferența nu e chiar atât de îngrijorătoare.

Alte studii au comparat persoanele care au folosit produse care au redus lumina albastră de la ecrane, cu persoane care au folosit ecrane normale. Aceste studii au constatat doar o diferență de 3-4 minute în timpul necesar adormirii.

O altă complicație adusă de folosirea ecranelor este evidențiată de Dr. Richardson: „Este probabil o relație bidirecțională între utilizarea tehnologiei și somn. Adică utilizarea tehnologiei poate afecta somnul în timp, totuși persoanele care au probleme cu somnul pot crește ulterior utilizarea tehnologiei lor”.

Un lucru e cert, spun experții. Există o influență negativă asupra calității somnului, pe măsură ce omul folosește tot mai mult ecranele, mai ales înainte de culcare.

Nu se cunosc însă toate datele despre această legătură dintre lumină și somn, iar calitatea somnului poate fi influențată de multe alte aspecte, însă experții subliniază că e bine să reducem „consumul” de lumină artificială de la ecranele inteligente cu cel puțin 30 de minute înainte de a încerca să adormim.

Pe termen lung, chiar dacă diferențele notate în studii ni se par irelevante, se poate acumula oboseala cronică.

Articole asemănătoare

Back to top button