fbpx

O nouă schemă de escrocherie pe Instagram: Mesajul la care trebuie să fie atenți utilizatorii

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) avertizează în legătură cu un mesaj transmis pe Instagram. Link-ul duce utilizatorii prin site-uri compomise, concepute să răspândească spyware, adware sau chiar ransomware.

După ce utilizatorii Facebook au fost vizaţi de o campanie de phishing cu mesaje-capcană de tipul „seamănă cu tine”, „apari în acest video”, o tentativă asemănătoare circulă în aceste zile pe Instagram, scrie mediafax.ro.

Mesajele conţin de regulă un link maliţios, pe care expeditorul pretinde a fi un video sau o poză în care apare persoana căreia i-a transmis mesajul. Textul mesajului primit poate fi atât în română, cât şi în engleză, anunţă Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).

Odată accesat, linkul nu duce către clipul promis: „Atacatorii nu oferă detalii suplimentare şi profită de curiozitatea umană, pentru a determina utilizatorul să dea clic. Mai mult, se folosesc de un serviciu de scurtare a denumirii URL-ului, pentru a masca site-ul real pe care urmează să îl accesaţi.

În unele variante, link-ul respectiv redirecţionează către un site de phishing, unde atacatorii culeg datele de autentificare la contul de Facebook al potenţialei victime, iar în altele accesarea link-ului poate duce la instalarea de software maliţios.

De exemplu, dacă sunteţi redirecţionat către un site de autentificare fraudulos şi introduceţi detaliile dvs. de autentificare, acestea sunt încărcate pe un server la distanţă online, la care infractorii cibernetici au acces. Ei le pot folosi direct, pentru a încerca să obţină acces la contul dvs., de unde pot extrage date suplimentare sau pot
lansa alte atacuri, ori le pot vinde mai departe pe forumuri dedicate hackerilor”.

În plus, de cele mai multe ori accesarea link-ului redirecţionează victima atacului prin multiple site-uri web compomise sau chiar concepute pentru a răspândi diferite tipuri de capcane cibernetice, inclusiv spyware, adware sau chiar ransomware.

„Totodată, mesajul va fi transmis către contactele dvs. de pe social media, iar prietenii pe care îi aveţi în
lista contului vor fi în pericol să cadă în aceeaşi capcană. De aceea este important, pe lângă evitarea
accesării link-urilor din surse necunoscute sau mesaje nesolicitate, să aveţi o soluţie de securitate
instalată pe dispozitive, cu care să scanaţi astfel de resurse despre care nu sunteţi siguri”, spun specialiştii
de la CERT-RO.

Ce recomandă specialiştii CERT-RO

Dacă primiţi într-un mesaj privat pe social media un link asociat mesajelor de tipul „seamănă cu tine”, „apari în acest clip” sau „it took me about 3 hours to make” este puternic indicat să NU accesaţi link-ul furnizat.

În cazul accesării link-ului, recomandările sunt următoarele: schimbaţi imediat parola contului de social media şi să activaţi autentificarea în 2 paşi vă asiguraţi că nu sunteţi conectat cu contul în locaţii suspecte, pe care nu le recunoaşteţi şi că nu au fost acordate permisiuni unor aplicaţii terţe din contul dvs. Eliminaţi acele aplicaţii pe care le consideraţi suspecte.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button