fbpx

O fată de 19 ani este cea mai tânără femeie din lume care a zburat singură în jurul lumii

O adolescentă cu dublă cetățenie britanică și belgiană a fost desemnată cea mai tânără femeie care a efectuat un zbor solo în jurul Pământului, scrie Digi24, cu referire la The Guardian. Potrivit ei, cea mai mare provocare mentală a aventurii de 52.000 de kilometri prin 31 de țări a fost traversarea Rusiei.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Zara Rutherford, în vârstă de 19 ani, a aterizat joi într-un aeroport din Flandra la ora locală 13:00. „E o nebunie. Nu am procesat încă (ce s-a întâmplat)”, le-a spus Rutherford reporterilor, înfășurată în steagurile Marii Britanii și Belgiei.

Ea a mai spus că au fost „momente incredibile”, dar și situații când s-a temut pentru viața sa. Aviatoarea tocmai reușise să parcurgă o călătorie de 52.000 de kilometri în care a traversat 31 de țări din 5 continente diferite.

Odată ce a aterizat fără probleme pe pista din Belgia, Rutherford a stabilit și alte recorduri: prima femeie care a zburat în jurul lumii într-o aeronavă ultraușoară („microlight”) și prima persoană din Belgia care a circumnavigat Pământul în aer.

La 14 ani, Zara Rutherford învățase deja să zboare și visa la zborul în jurul lumii

Părinții lui Rutherford sunt piloți și au început să o ia pe fiica lor cu ei în călătoriile cu avionul încă de când era un bebeluș. Până la vârsta de 14 ani învățase deja să zboare cu avionul și să viseze la zborul în jurul lumii.

„Visul a fost să zbor în jurul lumii. Dar mereu am crezut că e imposibil: e prea scump, periculos, complicat, un coșmar logistic”, a spus Rutherford într-un interviu TV. „Așa că nu m-am mai gândit la asta. Și când am terminat școala, mi-am spus: dacă e să fac ceva nebunesc cu viața mea, acesta este momentul perfect să o fac”.

Pe 18 august, anul trecut, Rutherford a decolat într-un avion Shark Aero cu două locuri – unul dintre cele mai rapide aeronave ușoare din lume, care poate ajunge la viteze de 300 de kilometri pe oră.

Zburând spre vest, ea s-a oprit în Marea Britanie, Groenlanda, America, Rusia, s-a rotit spre Asia de Sud-Est, India, Orientul Mijlociu, Egipt și înapoi în Europa.

Rutherford a avut de înfruntat temperaturi de îngheț, furtuni, incendii și smog în călătoria sa prin 31 de țări

Nefiind calificată pentru a zbura pe timpul nopții sau prin nori, Rutherford a putut să zboare doar pe cerul senin al orelor de zi. Ea a întâmpinat toate tipurile de vreme, inclusiv condiții pentru care zborurile din climatul temperat al Belgiei nu au antrenat-o niciodată.

A avut de-a face cu temperaturi de îngheț în Groenlanda, Alaska și Rusia, ceața deșertică a Arabiei Saudite, furtunile de la ecuator, incendiile din California și smogul de deasupra Indiei.

Rutherford a spus că zborul deasupra Rusiei a fost cea mai mare provocare mentală. O furtună de zăpadă a ținut-o la pământ în orașul nord-estic Magadan pentru o săptămână. Vremea extremă a forțat-o să rămână și în Ayan, un orășel de 800 de oameni din estul îndepărtat al Rusiei, acolo unde a întâlnit foarte puțini vorbitori de engleză și nu a avut nicio conexiune la internet.

În magazinele de stil sovietic, unde cumpărătorii trebuie să ceară produsele la tejghea, Rutherford a trebuit să arate cu degetul cumpărăturile de care avea nevoie. „Dieta mea a fost foarte limitată în acele trei săptămâni”.

A trebuit să ocolească spațiile aeriene ale Chinei și Coreei de Nord și una dintre cele mai aglomerate rute aviatice din lume

În afară de spațiul aerian, tânăra aeronaută a trebuit să navigheze birocrația și restricțiile schimbătoare împotriva pandemiei. Rutherford a trebuit să își anuleze o escală în China după ce guvernul a schimbat regulile și ar fi trebuit să intre în carantină.

A trebuit să gestioneze una din cele mai aglomerate rute aviatice pentru a ajunge în Coreea de Sud, în timp ce a reușit să evite spațiile aeriene ale Chinei și Coreei de Nord. Zborul ei din India la Dubai a fost o călătorie de opt ore deasupra oceanului: „Fiecare secundă este cruntă”, și-a amintit femeia.

Acum, ajunsă din nou în Belgia, Rutherford a spus că își dorește să devină astronaut. Adolescenta care se inspiră din reușitele pionierei aviației americane Amelia Earhart și ale cosmonautei din Rusia Valentina Tereșcova, speră că aventura sa o să încurajeze mai multe fete să se implice în știință și inginerie.

„Când am crescut nu am întâlnit prea multe femei pilot sau oameni de știință”, a spus Rutherford. „Astea sunt două dintre pasiunile mele și e destul de descurajant când nu e nimeni la care te poți raporta care să facă lucrurile astea”.

Tânăra aviatoare a spus că speră că „alte fete o să mă vadă și o să se gândească: Mi-ar plăcea și mie să zbor într-o zi.”

Articole asemănătoare

Back to top button