fbpx

Atacă nu doar nasul și ochii, dar și sistemul digestiv. Cum ambrozia poate provoca alergie alimentară? Explicația specialistului

Se cunoaște că manifestările specifice alergiilor sunt rinitele, dermatitele, conjunctivitele şi până la forma cea mai gravă: şocul anafilactic. Cea la ambrozie poate avea toate aceste manifestări, inclusiv şocul anafilactic, care poate omorî dacă nu se stabilește corect și la timp diagnosticul.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Alergia la ambrozie are ca manifestări mai frecvente conjunctivita, rinita sau poate exacerba manifestările astmului bronşic, provocând tuse intensă şi respiraţia aceea şuierătoare, potrivit prof. univer. dr. Evelina Moraru.

„Ceea ce este interesant este că printre manifestările clinice ale alergiei la ambrozie este faptul că pot include şi manifestări digestive. Cum? Pentru că există manifestări clinice încrucişate. Pentru alergia la ambrozie există nişte epitropi comuni, structuri comune ale alergenilor între ambrozia care dă acele manifestări respiratorii şi alte plante sau alimente. De aceea poate apărea alergia alimentară”, avertizează dr. Evelina Moraru.

Conform medicului, o persoană alergică trebuie educată în ceea ce priveşte alimentaţia de zi cu zi, transmite Agerpres.

„Pe cei alergici la ambrozie trebuie să îi sensibilizezi şi să le spui, tu, ca specialist, ‘atenţie!’, şi să le faci o educaţie a dietei. E o listă întreagă. Nu are voie să consume produse de floarea-soarelui, castraveţi, dovlecei, pepene verde sau galben, banane, miere de albine, uneori şi merele. E dramatic totuşi ce se întâmplă cu ei. Poţi să îi recomanzi un sirop de tuse după ce el vine la tine, ca medic, pentru tuse.

Îi recomanzi să se ferească de ambrozie, dar fără să vrei îi dai un sirop de tuse pe bază de miere de albine. Sunt lucruri extrem de nuanţate şi dificil de înţeles pentru unii. Până la urmă tratamentul acestei alergii este ca o reţetă din asta complicată în care trebuie să urmezi toţi paşii”, a mai declarat prof. univ. dr. Evelina Moraru.

Manifestările alegice pot fi transmise genetic

Aceasta a arătat că şi copiii pot avea astfel de manifestări, sub o formă sau alta, respiratorii sau cutanate, ale mucoasei, ori rinite.

„Copiii intră în colectivitate şi copilul se prezintă la medic cu o infecţie, şi tot vine, şi tot vine, dar până la urmă se stabileşte o modalitate de diagnostic. Modalitatea de diagnostic în cazul alergiei poate fi determinată şi genetic, pentru că din părinţi alergici se nasc copii alergici. Chiar se spune că dacă manifestările alergice sunt identice la cei doi părinţi atunci există peste 80% riscul ca şi copilul să prezinte aceeaşi alergie.

Totuşi, în acest caz în care există tot felul de secrete ale transmiterii genetice se pot petrece lucruri paradoxale. De exemplu, în istorie există genii care au fost foarte bolnavi şi au avut manifestări din acestea. Spre exemplu, Marcel Proust a fost un copil foarte bolnăvicios şi cu multe alergii. El era alergic la foarte multe lucruri. Avea un frate care nu a avut niciodată nicio problemă de sănătate”, a mai spus dr. Moraru.

Citește și: Specialist: „Rămân germinative timp de 40 de ani”. Despre alergia la polenul de ambrozie și factorii ce o acutizează

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button