fbpx

10 dintre cele mai bune uleiuri esențiale pentru răceală și gripă: Cum se folosesc

Cu toții știm că, dacă intervin oboseala, frisoanele, durerile în tot corpul, durerile de cap, congestia nazală și tusea, înseamnă că ne confruntăm fie cu o răceală, fie mai rău, cu o gripă. Înainte să te repezi la medicamentele de sinteză, cu multe efecte adverse, ce ar fi dacă ai folosi remedii naturale organice?

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Să folosești uleiuri esențiale pentru răceală sau gripă înseamnă să te bucuri de un tratament eficient și puternic, excelent pentru ameliorarea simptomelor. De asemenea, acestea pot fi utilizate pentru a preveni răcelile sau gripele întrucât pot elimina virusurile din casă, din mașină sau de la birou, scrie solialromania.ro.

Mai mult, uleiurile esențiale sunt excelente pentru a îmbunătăți dispoziția ta sau pe a celor din jur, ajutându-te să te relaxezi, îndepărtând stresul și anxietatea care intervin atunci când te îmbolnăvești.

De ce sunt bune uleiurile esențiale pentru răceală și gripă? Pentru că sunt:

  • antivirale
  • antibacteriene
  • astringente
  • antiinflamatorii
  • expectorante
  • dezinfectante
  • Oferă sprijin pentru sistemul imunitar
  • Ameliorează durerile
  • Au rolul de a încălzi
  • Sprijină circulația sângelui

Cum să folosești uleiurile esențiale pentru răceală și gripă

Metodele care vor contribui la ameliorarea și prevenirea răcelilor și  gripei sunt:

  • Aromaterapia
  • Blend-urile de utilizat în cadrul băilor
  • Blend-urile pentru masaj
  • Difuzare
  • Comprese reci sau calde
  • Inhalații de aburi

10 dintre cele mai bune uleiuri esențiale pentru răceală și gripă

Uleiul esențial de Tămâie (Frankincense)

Acesta are proprietăți uimitoare de întinerire și de vindecare. De asemenea, are și proprietăți care îl fac potrivit pentru răceli sau gripă, cum ar fi cele antiseptice, astringente, antiinflamatorii și expectorante. Uleiul esențial de tămâie este folosit și pentru calmarea anxietății rezultate din teama că vei rata zilele de lucru sau alte evenimente importante derulate în perioada în care suferi de răceală sau gripă.

Uleiul esențial de oregano

Oregano este un ulei cu puternice proprietăți antivirale și antimicrobiene. Un studiu recent a demonstrat că acest ulei va reduce semnificativ simptomele neplăcute de pe căile respiratorii superioare, inclusiv tusea și durerile în  gât.

Uleiul esențial de eucalipt

Uleiul acesta conține cam 72% eucaliptol, ceea ce îl transformă într-un remediu eficient pentru tuse și pentru ușurarea respirației.

Uleiul esențial de arbore de ceai (tea tree)

Are proprietăți antiseptice, antivirale și antibacteriene. Folosește-te de el pentru ameliorarea tusei, congestiei de la nivelul bronhiilor  și durerilor în gât. Uleiul esențial de tea tree este și un excelent dezinfectant natural, așa că îl poți folosi pentru a dezinfecta aerul sau diferite suprafețe.

Uleiul esențial de lămâie

Lămâia a fost considerată din cele mai vechi timpuri un remediu potrivit în caz de febră și de gripă. În același timp, uleiul de lămâie este energizant. Uleiul esențial de lămâie are proprietăți antibacteriene, antiinflamatorii și antioxidante, ceea ce îl face excelent nu numai pentru ameliorarea gripei, ci și pentru diminuarea altor simptome caracteristice răcelilor, cum ar fi tusea, congestia nazală, inflamațiile sau durerile din tot corpul. Alt aspect care transformă acest ulei într-unul deosebit este că uleiul esențial se regăsește chiar în coaja de lămâie. De aceea, poți să pui la fiert lămâia întreagă sau poți să o arzi pentru a se degaja vapori care se vor răspândi în întreaga ta casă.

Uleiul esențial de lavandă

Rămâne printre cele mai îndrăgite uleiuri esențiale. Lavanda are o aromă ce revigorează, cu note de camfor, dar care sunt îndulcite de dulceața florilor. Uleiul esențial de lavandă favorizează relaxarea profundă, stimulând amabilitatea și compasiunea. Are proprietăți vindecătoare extraordinare, acționând pentru ameliorarea durerilor, pentru diminuarea anxietății, a insomniei și a afecțiunilor dermatologice. Este folosit adesea pentru ameliorarea problemelor respiratorii din răceală, gripă sau congestie nazală. Mai mult decât atât, uleiul esențial de lavandă diminuează disconfortul apărut în momentul în care se acumulează flegma.

Uleiul esențial de lemongrass

Uleiul este folosit tradițional în medicina ayurvedică pentru reducerea febrei și calmarea nervilor. În medicina tradițională chineză se recomandă lemongrass pentru ameliorarea durerilor de stomac, a durerilor de cap, a răcelii, gripei sau pentru diminuarea durerilor reumatice. Uleiul esențial de lemongrass are proprietăți analgezice, antimicrobiene, antiseptice, astingente, diuretice, antifungice, sedative, toate acestea făcându-l perfect pentru ameliorarea gripei sau răcelilor. Nu uita că acest ulei esențial este un iritant moderat așa că mai întâi testează-l pe o suprafață mică a pielii. Este și fototoxic, așa că evită să-l utilizezi când te vei expune la soare. Cel mai bine este să nu pui mai mult de 2 picături în cadă pentru a evita să ai senzația că te înțeapă.

Uleiul esențial de mentă

Uleiul acesta are o aromă răcoritoare, pătrunzătoare, combinată cu note dulci. Oferă energie și duce la creșterea optimismului. De asemenea, este util în combaterea oboselii, îmbunătățește capacitatea de concentrare și ameliorează greața și durerile de stomac.

Datorită concentrației ridicate de mentol, uleiul esențial de mentă tratează congestia nazală și reduce durerile prezente în tot corpul. Mai mult, uleiul are un efect plăcut de încălzire și de aceea este eficient contra acestor dureri. Uleiul esențial de mentă trebuie testat pe o mică porțiune de piele înainte de a fi folosit în cadrul aplicațiilor topice.

Uleiul esențial de frunze de scorțișoară

Există 2 tipuri de ulei esențial de scorțișoară: obținut din frunze sau din scoarță. Ambele sunt derivate din același arbore, având proprietăți similare. În aromaterapie se recomandă uleiul obținut din frunze pentru că este mai blând. Uleiul esențial de frunze de scorțișoară are proprietăți anestezice, antiseptice, antimicrobiene și antioxidante, ceea ce îl face potrivit pentru răceală și gripă.

Uleiul trebuie testat pe o mică porțiune de piele înainte de a fi utilizat. Toate rețetele de mai jos pot fi folosite pentru masaj adăugând 4 lingurițe de ulei purtător. Pentru difuzor trebuie să elimini uleiul purtător. Dacă le vei folosi pentru cadă, vei reduce la jumătate cantitățile de mai jos.

Uleiul esențial de cuișoare

Arborele de cuișoare este originar din Indonezia, cuișoarele fiind folosite pe post de condimente. Din cele mai vechi timpuri, cuișoarele uscate sunt bune pentru a fi mestecate ca să elibereze uleiuri utile pentru ameliorararea disconfortului de la nivelul gingiilor sau dinților, grație proprietăților antiseptice. Uleiul esențial obținut din cuișoare coapte este prea puternic pentru a fi bun pentru aromaterapie, dar cel care se obține din cele necoapte este mai blând și are o aromă puternică, ce conferă căldură. Uleiul esențial de cuișoare are proprietăți antimicrobiene, antifungice, antiseptice, antivirale și stimulatoare.

Acest ulei este bun pentru a trata diferite probleme de sănătate cum ar fi durerile dentare, indigestia, tusea, durerile de cap, durerile musculare, astmul, dar și pentru a contracara efectele stresului. Uleiul esențial de cuișoare poate fi iritant, așa că ar trebui testat mai întâi pe o mică porțiune de piele. Remediile de mai jos pot fi utilizate pentru masaj sau pentru aromaterapie (fără ulei purtător). Dacă vrei să adaugi uleiul esențial de cuișoare în apa în care te vei îmbăia, vei reduce la jumătate cantitățile indicate mai jos.

Articole asemănătoare

Back to top button