fbpx

video | Evadare în 40 de secunde a unui bărbat care urma să fie deportat în Coreea de Nord

Autoritățile din China au prins un fugar nord-coreean, care evadase din închisoare, după o căutare de 40 de zile și după ce au pus o recompensă de 100.000 de dolari pentru prinderea lui.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Poliția chineză a publicat și imaginile cu momentul evadării bărbatului de 39 de ani, identificat cu numele său chinezesc Zhu Xianjian. Bărbatul a avut nevoie de doar 40 de secunde să escaladeze zidul închisorii din orașul Jilin, unde ispășea o pedeapsă de 11 ani de închisoare pentru tâlhărie și intrare ilegală în China.

Evadarea a declanșat o căutare amplă în toată țara, care a generat un larg interes pe rețelele sociale chineze. Autoritățile au crescut progresiv recompensa pentru informațiile care să ducă la capturarea lui până la 700.000 de yuani (109.000 de dolari).

Zhu a fost prins în 2013, după ce a reușit să fugă din Coreea de Nord în China, scrie Digi24.

El a traversat un râu care separă Coreea de Nord de China și a intrat în mai multe case dintr-un sat din apropiere, furând bani, telefoane mobile și haine, potrivit dosarului său din instanță.

De asemenea, ar fo înjunghiat o femeie în vârstă care l-a descoperit și a încercat să fugă cu un un taxi înainte de a fi arestat de poliție.

Zhu ispășise nouă ani din pedeapsă și, la momentul evadării sale, mai avea doi ani până când urma să fie eliberat și deportat înapoi în Coreea de Nord.

China repatriază forțat nord-coreenii, în ciuda faptului că face parte din Convenția ONU privind refugiații din 1951, care obligă semnatarii să nu returneze refugiații dacă aceștia pot fi expuși persecuției sau torturii.

China consideră dezertorii mai degrabă migranți ilegali decât refugiați, ceea ce le permite să fie tratați ca infractori în sistemul juridic al țării.

În 2014, Comisia de anchetă a ONU privind drepturile omului a declarat că Coreea de Nord este responsabilă pentru „încălcări sistematice, pe scară largă și flagrante ale drepturilor omului” și „crime împotriva umanității”.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button