fbpx

video | „Echivalentă cu sute de bombe atomice”. Erupția vulcanică din Tonga, cea mai puternică înregistrată vreodată

Eruptia vulcanica mortala care a lovit Insulele Tonga la inceputul acestui an a fost cea mai puternica inregistrata vreodata cu ajutorul echipamentelor moderne, a anuntat luni o echipa de oameni de stiinta condusa de Noua Zeelanda.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Vulcanul subacvatic Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai a erupt la jumatatea lunii ianuarie cu o putere echivalenta cu cea a cateva sute de bombe atomice, provocand un tsunami cu inaltimea de 15 metri, scrie StirileProTV.

Trei persoane si-au pierdut viata in timpul acestei catastrofe care a distrus locuinte si a provocat ruperea cablului de comunicatii ce conecteaza arhipelagul la reteaua de internet.

Mica natiune din Oceanul Pacific a fost astfel izolata de restul lumii timp de mai multe saptamani, ceea ce a complicat operatiunile de interventie.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul national de cercetare a apei si atmosferei din Noua Zeelanda, o cantitate de materie de aproape 10 km3 a fost expulzata in timpul eruptiei, reprezentand echivalentul a 2,6 milioane de piscine olimpice.

Resturile au fost proiectate in atmosfera la o altitudine de peste 40 de kilometri, ajungand in mezosfera, strat aflat dincolo de stratosfera.

Norul vulcanic a rmas in atmosfera timp de cateva luni

„Eruptia a atins o inaltime record; este prima pe care am vazut-o sa traverseze mezosfera”, a declarat geologul marin Kevin Mackay.

Eruptia vulcanului Hunga Tonga-Hunga Ha’apai rivalizeaza cu catastrofa din 1883 provocata de eruptia vulcanului Krakatoa, care a facut zeci de mii de victime in Indonezia intr-o perioada in care dispozitivele moderne de masurare nu existau.

„Desi aceasta eruptie a fost semnificativa – una dintre cele mai mari dupa Krakatoa – diferenta este ca este vorba despre un vulcan subacvatic si asta explica partial de ce au fost valuri tsunami atat de mari”, a adaugat Mackay.

Echipa de cercetatori a identificat trei sferturi din materia expulzata in timpul eruptiei, restul fiind alcatuite din particule care s-au dispersat in atmosfera.

Potrivit geologului, norul care s-a ridicat deasupra vulcanului continea aproape 2 km3 de particule care au ramas in atmosfera timp de cateva „luni, antrenand apusuri magnifice”, care au fost vizibile chiar si din Noua Zeelanda, la o distanta de peste 2.000 de kilometri de Tonga.

Fluxurile piroclastice au atins 1.000 de grade Celsius

Craterul vulcanului este in prezent cu 700 de metri mai adanc, a descoperit totodata echipa de cercetatori.

Fluxurile piroclastice rezultate in urma eruptiei, atingand 1.000 de grade Celsius si o viteza de 700 km/h, au transportat materii vulcanice pe solul marin pana la o distanta de cel putin 80 de kilometri.

„Insa fluxurile piroclastice par sa se extinda dincolo de aceasta, poate pana la 100 de kilometri”, a precizat Emily Lane, care ocupa functia de director de cercetare in cadrul echipei stiintifice.

Articole asemănătoare

Back to top button