fbpx

Uniți de război, propagandă și sancțiuni. Cine sunt și cum gândesc rușii obișnuiți care susțin acțiunile lui Putin în Ucraina

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a fost criticat de protestatari care au ieșit în stradă, de preoți ruși, de cadre universitare și de personalități culturale. Mii de oameni au fost arestați pentru că au participat la mitinguri anti-război, iar mulți au fugit din țară pe fondul unei represiuni în creștere și al înrăutățirii economiei, pe măsură ce sancțiunile occidentale se adună, scrie hotnews.ro, cu referire la Al Jazeera.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Un sondaj recent realizat de institutul independent Levada a arătat că peste 80% din rușii intervievați susțin acțiunile armatei ruse în Ucraina.

După cum au remarcat unii observatori, sondajele de opinie ar putea fi denaturate de climatul politic. Pedepsele cu închisoare pentru răspândirea „dezinformarii”, de exemplu, ar putea să-i fi făcut pe respondenții să fie mai puțin sinceri. Cu toate acestea, ar fi greșit să respingem în totalitate aceste cifre.

Uniți de război, propagandă și sancțiuni

În 2014, după anexarea Crimeei de către Rusia, popularitatea președintelui Vladimir Putin a crescut la un record de 89% – deși a fost o campanie relativ lipsită de lupte și mai puțin dezordonată.

Panglica neagră și portocalie a Sfântului Gheorghe, un simbol al victoriei din cel de-al Doilea Război Mondial – și, în general, gloria militară a Rusiei, a devenit o priveliște omniprezentă.

Acest tip de impuls este ceea ce politologii numesc efectul de „unire în jurul steagului”, atunci când o criză sprijină un lider altfel nepopular.

Iată însă că, brusc, din 2014 Vladimir Putin a decis că „Russkiy Mir” trebuie să treacă la nivelul următor și, dintr-o ideologie care a alimentat preponderent propaganda rusă, să devină o temă aplicată; iar scena aleasă pentru o primă confruntare cu Occidentul a fost Ucraina.

„Creșterea [actuală] a popularității lui Putin era așteptată din cauza dinamicii identității colective și a importanței sale în timpul oricărei confruntări armate, iar războiul este mijlocul suprem de a aduce identitatea națională în centrul viziunii rușilor asupra lumii”, spune politologul Gulnaz Sharafutdinova pentru Al Jazeera.

„În timp ce primele zile ale războiului [în Ucraina] au văzut o oarecare confuzie, consolidarea în societate a crescut cu fiecare zi. Sancțiunile și modul în care au fost percepute și transmise au jucat, de asemenea, un rol important în întărirea unei poziții defensive față de Occident”, spune politologul.

Sharafutdinova a susținut că rușii sunt frustrați de noile sancțiuni și au resentimente față de națiunile occidentale, ceea ce ar fi putut întări un sentiment de identitate de grup.

Cu toate acestea, Leonid Volkov, un apropiat al lui Alexei Navalnîi, principalul opozant al președintelui rus, crede că Vladimir Putin „și-a scurtat în mod clar timpul la putere” după invazia Ucrainei.

Articole asemănătoare

Back to top button