fbpx

Ucraina critică propunerea lui Macron cu privire la o structură paralelă UE: Mii de ucraineni au plătit cu viața pentru opțiunea europeană

Mihailo Podolyak, consilier prezidențial principal al Ucrainei și reprezentantul acesteia în negocierile de pace cu rușii, a criticat propunerea președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a crea o structură paralelă Uniunii Europene pentru țările din afara acesteia, inclusiv pentru Ucraina – el a spus că „mii de ucraineni au plătit cu viețile lor pentru decizie de a fi în Europa” și a cerut ca Ucraina să primească statutul de stat-candidat la aderare.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Păstrarea aparențelor într-un joc prost – așa arată încercările de a înlocui apartenența Ucrainei la Uniunea Europeană cu formate simbolice. Mii de ucraineni au plătit cu viețile lor pentru opțiunea lor europeană, nu pentru noua colecție de degetare. Ucraina trebuie să primească statutul de stat candidat”, a scris Mihailo Podolyak pe Twitter.

Emmanuel Macron a declarat, luni, că este în favoarea unui nou tip de „comunitate politică europeană” care să permită țărilor din afara Uniunii Europene, inclusiv Ucrainei și Marii Britanii, să se alăture „nucleului de valori europene”. El a precizat că dorința Ucrainei de a adera la bloc va dura câțiva ani și, ca urmare, trebuie să i se dea o oarecare speranță pe termen scurt, scrie digi24.ro.

„Războiul din Ucraina ne invită să regândim geografia şi organizarea continentului nostru. Ucraina, prin lupta și curajul ei, este deja un membru sincer al Europei noastre, al familiei noastre, al uniunii noastre.

Chiar dacă i-am acorda statutul de candidat mâine, știm cu toții foarte bine că procesul pentru a-i permite aderarea ar dura într-adevăr câțiva ani, probabil câteva decenii”, a spus Macron.

Articole asemănătoare

Back to top button