fbpx

Țara din Europa care va introduce o monedă digitală oficială. Anunțul făcut de banca centrală

Banca Nationala a Ucrainei a prezentat un proiect pentru lansarea unei monede digitale – e-grivna – care ar urma sa devina forma electronica a grivnei, unitatea monetara a Ucrainei.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit autoritatii de reglementare, scopul sau cheie este de a indeplini in mod eficient toate functiile banilor, ,,suplimentand formele de numerar si fara numerar ale grivnei”.

„Utilizarea e-grivnei ar trebui sa fie convenabila si accesibila tuturor segmentelor populatiei, persoanelor juridice, organismelor de stat, bancilor si institutiilor financiare nebancare”, a transmis Banca Nationala a Ucrainei intr-un comunicat, scrie StirileProTV.

„Dezvoltarea si implementarea e-grivnei poate fi urmatorul pas in evolutia infrastructurii de plati a Ucrainei, va contribui la digitalizarea economiei, la raspandirea in continuare a platilor fara numerar, la reducerea costului acestora, la cresterea in nivelul transparentei acestora si cresterea increderii in moneda nationala in general. Acest lucru poate avea un efect pozitiv asupra asigurarii securitatii economice si intarirea suveranitatii monetare a statului, va intari capacitatea Bancii Nationale de a mentine stabilitatea preturilor si financiare ca garantie a cresterii economice durabile”, a declarat vicepresedintele BNU, Oleksiy Shaban.

Banca Nationala a prezentat proiectul, marti, in fata reprezentantilor bancilor, institutiilor financiare nebancare si pietei de active virtuale.

BNU a dezvaluit posibilul design al e-grivnei, arhitectura, caracteristicile si avantajele acesteia pentru furnizorii de servicii de plata, in special, utilizarea unei platforme tehnologice pentru plati instantanee, programarea serviciilor si analiza fluxului de date va crea oportunitati ample pentru aparitia de noi oportunitati de afaceri, digitalizarea serviciilor, atragerea de noi clienti si optimizarea costurilor.

Articole asemănătoare

Back to top button