fbpx

SUA: Un condamnat la moarte, salvat de la execuție cu câteva ore înainte de ea

Julius Jones, 41 de ani, fusese condamnat la pedeapsa capitală pentru o crimă care a avut loc în urmă cu 22 de ani şi pe care el susţine că nu a comis-o, scrie Reuters. Execuţia urma să aibă loc joi, la ora 16.00, iar guvernatorul Kevin Stitt a primit o serie întreagă de apeluri să oprească punerea ei în aplicare.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Comitetul statal pentru amnistie şi liberări condiţionate a adoptat la începutul lunii noiembrie o recomandare către guvernator ca pedeapsa capitală să fie transformată în închisoare pe viaţă. Recomandarea a fost adoptată cu voturi 3 la 1, scrie mediafax.ro.

Guvernatorul i-a comutat joi pedeapsa capitală la închisoare pe viaţă fără posibilitatea de liberare condiţionată, potrivit CNN. Decizia guvernatorului a venit după ce a „revăzut materialele prezentate de toate părţile implicate”, potrivit unei postări a acestuia pe Twitter.

Inclusiv vedete, printre care Kim Kardashian West, dar şi lideri religioşi şi congresmeni au pus la îndoială vina lui Jones şi i-au cerut guvernatorului să-i comute pedeapsa.

Miercuri dimineaţă, zeci de elevi de la mai multe licee din Oklahoma City au demonstrat pe străzile oraşului, cerând clemenţă pentru Julius Jones.

Julius Jones, 41 de ani, care a fost condamnat pentru împuşcarea în maşina sa a unui director de asigurări, Paul Howell, în timpul unei tentative de jaf, se numără printre cei cinci condamnaţi care au obţinut suspendarea execuţiei din partea unei instanţe formate din trei judecători, pe 27 octombrie.

Însă Curtea Supremă a SUA a anulat suspendările a doua zi, permiţând reluarea execuţiilor pentru prima oară după 2015, iar unul dintre cei cinci a fost executat câteva ore mai târziu. El contestase protocolul de execuţie prin injectarea a trei substanţe ca fiind inuman, însă statul a refuzat să-i amâne execuţia.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button