fbpx

Oficial! Limba pentru minoritatea română din Ucraina este limba română, nu cea „moldovenească”

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri că guvernul de la Kiev a renunțat la denumirea „limbă moldovenească” pentru minoritatea română din Ucraina și a decretat limba română ca limbă oficială. Marcel Ciolacu i-a mulţumit preşedintelui Volodimir Zelenski pentru sprijinul acordat guvernului ucrainean în luarea acestei decizii, scrie Digi24.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Premierul Marcel Ciolacu i-a mulţumit, miercuri la Kiev, preşedintelui Ucrainei Volodimir Zelenski pentru sprijinul acordat în decizia Guvernului ucrainean ca ca limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina să fie româna şi nu „limba moldovenească”.

„Apreciez sprijinul preşedintelui Ucrainei Zelensky pentru decizia adoptată de Guvernul Ucrainei privind limba română. Salut eforturile instituţionale ale Ucrainei de a alinia rapid legislaţia la cerinţele Uniunii Europene”, a scris Marcel Ciolacu, miercuri pe reţeaua X.

„Domnule preşedinte, cu adevărat mă bucur mult că am reuşit împreună să facem această şedinţă comună de guverne. A fost o şedinţă foarte aplicată. Eu sunt foarte mulţumit. Am văzut că şi Denis (Șmyhal, premierul Ucrainei – n.r.) este la fel de mulţumit”, i-a mai transmis Ciolacu, liderului ucrainean Volodimir Zelenski, la începutul întrevederii cu acesta, potrivit News.ro.

De asemenea, premierul Ciolacu a avut o întâlnire şi cu preşedintele Radei Supreme, Ruslan Stefanchuk.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat, miercuri la Kiev, că limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina este începând de astăzi limba română, nu limba moldovenească.

„În mod special vreau să îi mulţumesc domnului prim-ministru pentru deschiderea de care a dat dovadă în ceea ce priveşte decizia de a nu mai exista în acest moment «limba moldovenească». Din acest moment, la nivel internaţional nu mai există decât o singură limbă oficială – limba română. Consider că această invenţie a Federaţiei Ruse, prin această decizie a guvernului ucrainean a dus la o îndepărtare a unei nedreptăţi”, a afirmat Marcel Ciolacu, în declaraţia comună de presă susţinută, miercuri la Kiev, împreună cu premierul Ucrainei Denis Șmihal.

Şeful Guvernului României a adăugat că preoţii români ortodocşi nu vor fi împiedicaţi să oficieze în continuare serviciile religioase în limba română.

Guvernele român şi ucrainean au semnat, miercuri la Kiev, un acord privind construirea podului rutier de frontieră peste râul Tisa la frontiera româno-ucraineană şi un Memorandum privind cooperarea în domeniul industriei de apărare, precum şi un Memorandum de Înţelegere în domeniul farmaceutic. A fost semnat şi un Memorandum de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Ucrainei privind consolidarea cooperării în asigurarea tranzitului sigur al produselor ucrainene, care include o Anexă cu Strategia privind dezvoltarea punctelor de trecere a frontierei Ucraina-România şi a infrastructurii rutiere conexe.

De asemenea, România va beneficia de o finanţare europeană de 1,2 miliarde de euro pentru modernizarea a şase puncte de trecere a frontierei la graniţa de nord şi amenajarea altor opt puncte, decizii care vor îmbunătăţi fluxul de trecere a frontierei între România şi Ucraina. Măsurile vor servi nevoilor imediate de import şi export ale ţării vecine afectate de război, a transmis Executivul, într-un comunicat de presă.

Articole asemănătoare

Back to top button