fbpx

Noua strategie a lui Lukașenko pentru a rămâne la putere. Opoziția din Belarus încearcă să-l împiedice

Dictatorul bielorus Alexander Lukașenko a rămas la putere după un an de proteste de stradă, condamnări internaționale și sancțiuni, iar acum are un nou plan pentru a-și păstra controlul asupra țării în anii următori. Un referendum asupra unei noi constituții, care urmează să aibă loc în februarie, este punctul central al strategiei sale. Opoziția a lansat apeluri de a boicota sau submina acest efort, dar liderii sunt pesimiști că îl vor putea opri pe Lukașenko, relatează Digi24, cu referire la Politico.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Președintele bielorus își camuflează planul vorbind despre patriotism și apărare națională.

„Trebuie să ne apărăm teritoriul. Cu sau fără Lukașenko, aceasta este țara noastră. Am avut grijă de de ea peste un sfert de secol și nu ar trebui să o dăm niciodată nimănui”, a spus Lukașenko la o întâlnire a oficialilor regionali săptămâna trecută, potrivit agenției de presă Belta, administrată de stat.

Lukașenko vrea să creeze un sistem de guvernare diferit de cel al unei democrații liberale

Deși amendamentele la constituție nu au fost încă publicate, Lukașenko a precizat deja că dorește să creeze un sistem de guvernare destul de diferit de cel al unei democrații liberale. Partea centrală a reformelor pare să vizeze acordarea mai multor puteri Adunării Populare Bieloruse, un organism consultativ format din loialiști din guvern și industrie. Aceste competențe includ numirea judecătorilor de rang înalt și capacitatea de a iniția proceduri de demitere a președintelui.

„În general, acesta este cel mai înalt organism reprezentativ. Așa este concepută”, a spus el într-un interviu recent, subliniind că orice schimbări vor fi făcute, „în niciun caz nu trebuie permisă o putere dublă. Șeful statului, președintele, trebuie să rămână președinte; trebuie să avem o republică prezidențială. Altfel, vom distruge țara”.

El și alte personalități de rang înalt din regim ar intra în această adunare, permițând tinerilor să ocupe funcțiile înalte din stat.

„Vine o nouă generație. Trebuie să conducă țara”, a spus el, dar apoi a adăugat un detaliu foarte important: „Dar noi tot trebuie să vedem ce se întâmplă”.

Lukașenko a cerut, de asemenea, forțelor de ordine – care au reprimat protestele opoziției față de alegerile prezidențiale de anul trecut – „să nu se relaxeze”, deoarece opoziția va „încerca în continuare să tulbure situația” înainte de referendum.

Opoziția dorește să răstoarne scenariul lui Lukașenko

Pavel Latușko, un lider al opoziției care trăiește în exil în Polonia, consideră că noua constituție „este menită să cimenteze puterea lui Lukașenko, oferindu-i acestuia și membrilor familiei sale imunitate de-a lungul întregii vieți și imunitate pentru toți cei care i-au susținut crimele pe teritoriul Belarusului”.

Plănuim să răsturnăm scenariul lui Lukașenko. Nu considerăm că să rămâi acasă este o opțiune. Îndemnăm toți bielorușii să se opună activ acestui referendum”, a spus el.

Liderii opoziției își îndeamnă susținătorii să invalideze buletinele de vot în timpul referendumului.

Alexander Dobrovolski, un consilier al Svetlanei Tihanovskaia, lidera opoziției care ar fi câștigat alegerile de anul trecut și care se află acum în exil, a declarat că bielorușilor „nu li se va da de ales” la referendum.

„Li se va oferi fie constituția existentă [care îi dă puteri uriașe lui Lukașenko], fie o nouă constituție, care de facto îl menține pe Lukașenko la putere. Aceasta este o înșelăciune clară. Trecerea lui Lukașenko între diferite poziții nu va face să dispară motivul crizei. Majoritatea alegătorilor din Belarus doresc noi alegeri prezidențiale. Este ca și cum ai avea de ales între două variante de coronavirus – Delta și Omicron – nici una nu este o alegere bună pentru sănătatea ta”, spune el.

În ciuda eforturilor lor de a răsturna planurile de referendum ale lui Lukașenko, liderii opoziției sunt precauți cu privire la succesul efortului lor. Opoziția democratică a fost spulberată, cu sute de oameni trimiși în închisoare, dintre care mulți au fost condamnați la pedepse grele. Liderii opoziției sunt fie în închisoare, fie în exil.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button