fbpx

NATO: Rusia va încerca să lase Ucraina în frig şi întuneric. A acumulat un stoc mare de rachete

Rusia a acumulat un stoc mare de rachete şi intenţionează să le folosească în încercarea de a distruge infrastructura de energie electrică şi termică a Ucrainei în următoarele luni, a avertizat secretarul general al NATO.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În condiţiile în care linia frontului a îngheţat în mare parte după ce contraofensiva Ucrainei nu a reuşit să obţină câştiguri semnificative, Kievul a intensificat apelurile pentru mai multe provizii de apărare antiaeriană din partea aliaţilor săi occidentali, în timp ce se pregăteşte pentru un nou bombardament de iarnă.

„Rusia a acumulat un stoc mare de rachete înaintea iernii şi asistăm la noi încercări de a lovi reţeaua electrică şi infrastructura energetică a Ucrainei, încercând să lase Ucraina în întuneric şi frig”, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, reporterilor de la Bruxelles, scrie Mediafax.

„Nu trebuie să subestimăm Rusia”, a declarat el după o reuniune a miniştrilor de externe aliaţi şi a omologului lor ucrainean.

Avertismentul şefului alianţei militare vine în contextul în care ţările UE şi legislatorii americani continuă să se certe în legătură cu noile pachete de sprijin financiar pentru Kiev propuse de Bruxelles şi Casa Albă, ridicând semne de întrebare cu privire la longevitatea sprijinului occidental, în timp ce invazia Rusiei continuă.

Antony Blinken, secretarul de stat american, a declarat că nu a văzut „niciun semn de oboseală” în rândul membrilor NATO în ceea ce priveşte sprijinul acordat Ucrainei.

Rusia plănuieşte să cheltuiască anul viitor 122 miliarde de dolari pentru apărare, de trei ori mai mult decât suma alocată în 2021, anul de dinaintea invaziei, şi cu 70% mai mult decât era planificat pentru 2022, potrivit unui proiect de lege privind bugetul Rusiei pe care preşedintele Vladimir Putin l-a semnat. Sumele uriaşe vor duce cheltuielile pentru apărare la 6% din produsul intern brut.

Producătorii de armament lucrează în trei schimburi pe zi pentru a satisface comenzile Ministerului Apărării. Mai multe fabrici civile au trecut la producţia de apărare, precum şi unele situri non-industriale, inclusiv o brutărie care acum fabrică drone.

În septembrie, Putin le-a spus producătorilor de armament să „crească capacitatea de producţie în cel mai scurt timp posibil, să menţină instalaţiile cât mai ocupate, să optimizeze ciclurile tehnologice şi să reducă timpul de producţie fără a scădea calitatea”.

Articole asemănătoare

Back to top button