fbpx

Nagorno-Karabah: Rusia şi Statele Unite se acuză reciproc că destabilizează regiunea Caucazului de Sud

Moscova şi Washingtonul s-au acuzat reciproc că destabilizează regiunea Caucazului de Sud, în timp ce mii de etnici armeni au fugit din casele lor din Nagorno-Karabah din cauza temerilor de purificare etnică.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Deşi Armenia s-a bazat pe un parteneriat de securitate cu Rusia de la destrămarea Uniunii Sovietice, relaţiile lor s-au deteriorat după ce preşedintele Vladimir Putin a lansat invazia Ucrainei în 2022.

„Îndemnăm Washingtonul să se abţină de la cuvinte şi acţiuni extrem de periculoase care duc la o creştere artificială a sentimentului anti-rus în Armenia”, a declarat Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în Statele Unite, pe aplicaţia de mesagerie Telegram, scrie Agerpres.

Comentariul făcut de Antonov marţi urmează remarcilor din ziua precedentă ale unui purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA după ce Armenia a acuzat Moscova că nu a intervenit în capturarea enclavei Nagorno-Karabah săptămâna trecută de către forţele azere.

„Cred că Rusia a demonstrat că nu este un partener de securitate pe care să se poată baza”, a declarat Matthew Miller, purtător de cuvânt, reporterilor.

Mii de etnici armeni au fugit din regiunea separatistă Nagorno-Karabah până luni, după ce combatanţii lor au fost învinşi într-o operaţiune militară fulger lansată de către Azerbaidjan săptămâna trecută.

Baku a promis că va proteja drepturile celor aproximativ 120.000 de armeni care trăiesc în Nagorno-Karabah, dar dintre care puţini îi acceptă asigurările. Prim-ministrul armean Nikol Paşinian a acuzat Rusia că nu a asigurat securitatea armeană.

Plecarea în masă a avut loc în mijlocul confuziei şi a fricii.

Peste 200 de persoane au fost rănite într-o explozie la un depozit de gaze de pe un drum din afara capitalei Nagorno-Karabah, cunoscută sub numele de Stepanakert de către Armenia şi Khankendi de Azerbaidjan, au anunţat luni media locale.

Reuters a reuşit să identifice locaţia peisajului, clădirile şi structurile văzute pe imaginile din satelit ale incendiului ca fiind în regiunea Berkadzor, la aproximativ 6 km în afara localităţii Stepanakert, dar nu a putut verifica momentul exploziei.

Washingtonul şi unii aliaţi occidentali au condamnat ostilităţile azere, care au schimbat conturul Caucazului de Sud, un mozaic de etnii, încrucişate cu conducte de petrol şi gaze şi unde Rusia, Statele Unite, Turcia şi Iran concurează pentru influenţă.

Rusia a spus că Armenia este singură de vină pentru victoria Azerbaidjanului asupra Nagorno-Karabah deoarece a cochetat cu Occidentul, mai degrabă decât să lucreze cu Moscova şi Baku pentru pace.

Luni, înalţi oficiali americani au sosit în Armenia, făcând prima astfel de vizită de când armenii din Nagorno-Karabah au fost forţaţi săptămâna trecută să înceteze focul.

Din 1988 până în 1994, aproximativ 30.000 de oameni au fost ucişi şi peste un milion, majoritatea etnici azeri, au fost strămutaţi, în timp ce armenii s-au desprins de sub controlul nominal al Azerbaidjanului în ceea ce este acum cunoscut ca Primul Război din Nagorno-Karabah.

Azerbaidjanul a recâştigat teritorii în şi în jurul Nagorno-Karabah într-un al doilea război în 2020, încheiat cu un acord de pace negociat de Moscova şi desfăşurarea de trupe ruse de menţinere a păcii.

Turcia, care a susţinut Azerbaidjanul cu arme în conflictul din 2020, a declarat săptămâna trecută că sprijină obiectivele ultimei operaţiuni militare a Azerbaidjanului, dar că nu a jucat niciun rol în aceasta.

Articole asemănătoare

Back to top button