fbpx

Miniștrii de Externe NATO au adoptat o declarație comună la București. Ce prevede aceasta

Miniștrii de Externe NATO au adoptat o declarație comună la București, în care condamnă invazia Rusiei, și reafirmă sprijinul pentru Ucraina. Declarația menționează și invitarea Finlandei și Suediei să adere, fără să facă referire la accelerarea procesului frânat deocamdată de Turcia și Ungaria.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Reamintind că regiunea Balcanilor de Vest şi cea a Mării Negre sunt de importanţă strategică pentru Alianţă, salutăm întâlnirea cu miniştrii de externe din ţările noastre partenere – Bosnia şi Herţegovina, Georgia şi Republica Moldova, în contextul în care NATO îşi consolidează ajutorul adaptat pentru integritatea, rezilienţa, dezvoltarea de capabilităţi şi susţinerea independenţei politice în aceste ţări. Susţinem cu fermitate angajamentul nostru faţă de politica uşilor deschise. Reafirmăm deciziile pe care le-am luat la Summitul din 2008 de la Bucureşti şi tot ce decurge din acestea, legat de Georgia şi Ucraina„, de arată în documentul semnat.

Semnatarii atrag atenţia că Finlanda şi Suedia participă ca state invitate la reuniunea miniştrilor de externe ai NATO, și insistă ca aderarea lor este esențială pentru Alianță, așa cum va face regiunea euroatlantică mai sigură.

Totodată, în declaraţie sunt condamnate recentele atentate din Turcia, iar semnatarii îşi manifestă compasiunea faţă de victime.

Condamnăm terorismul în toate formele sale şi suntem solidari cu Turcia, deplângând pierderile de vieţi în urma recentelor atacuri teroriste îngrozitoare. Ne confruntăm cu ameninţări şi provocări din partea unor actori autoritari şi din partea unor competitori din toate direcţiile strategice„, au decis miniştrii aliaţi.

Continuăm să ne pregătim, să descurajăm sau să ne apărăm împotriva unor atacuri ostile împotriva infrastructurii critice a statelor aliate. Orice atac împotriva aliaţilor va primi un răspuns unit, hotărât. Stăm alături, uniţi şi solidari, şi reafirmăm legătura transatlantică durabilă dintre naţiunile noastre”, au concluzionat în declaraţie miniştrii de Externe ai statelor NATO, reuniţi la Bucureşti.

Amintim că și Republica Moldova a fost invitată să participe la reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre ale NATO.

 

Articole asemănătoare

Back to top button