fbpx

foto, video | Modul în care se răspândește COVID-19 în săli de clasă și baruri. Cum poate fi evitată infectarea în masă

Deja cunoaștem că coronavirusul se poate răspândi de la o persoană la alta prin picături nazale sau din gură, care ajung în aer atunci când o persoană bolnavă tușește sau expiră. Aceste particule se păstrează în aer pentru câteva ore, timp în care cei din jur sunt expuși riscului de infectare.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Publicația spaniolă El Pais a publicat câteva materiale în care prezintă trei situații comune de răspândire a infecției: într-o cameră, o sală de clasă și un bar.

Prima situația presupune o adunare a șase oameni într-un salon fără sistem de ventilare.

În ciuda faptului că este respectată distanță socială, e de ajuns o persoană să fie bolnavă ca și celelalte cinci să se contamineze. Nici măcar purtarea măștii de protecție nu face mare diferență, potrivit scenariului.

Realizatorii experimentului susțin că modalitatea prin care s-ar diminua riscul de îmbolnăvire este dotarea salonului cu sistem de ventilație, purtarea corectă a măștii de protecție și scurtarea duratei întâlnirii până la două ore.

În a doua situație a fost examinată răspândirea virusului în interiorul unui bar.

Potrivit jurnaliștilor El Pais, locurile publice reprezintă un adevărat focar, deoarece în prezența unei surse de infecție, se contaminează în medie 27 de persoane.

„În acest bar, capacitatea maximă a fost redusă cu 50%. În interior se află 14 vizitatori și trei membri ai personalului. Geamurile sunt închise și lipsește sistemul de ventilație”, se precizează pe Twitter.

În cel mai rău caz, dacă nu sunt aplicate regulile necesare, în patru ore se vor infecta 14 membri ai personalului”, spun jurnaliștii.

Dacă maștile vor fi purtate constant, numărul infectărilor se va reduce la opt”.

Ultima situație presupune o sală de clasă în care se află elevi și pacientul 0 – profesorul.

Dacă clasa nu are sistem de ventilație, pe parcursul a două ore, cel puțin 12 elevi se vor infecta de la pacientul 0 (profesorul).

Dacă este purtată masca de protecție, numărul de îmbolnăviri scade la cinci. În cazurile reale de infectare în școli s-a depistat că nu contează la ce distanță sunt plasați elevii față de profesor, deoarece aerosolii sunt distribuiți în clasă de sistemul de ventilație.

Experții au examinat și câți aerosoli (particule) ajung în atmosferă atunci când o persoană vorbește încet, strigă sau cântă.

Articole asemănătoare

Back to top button