fbpx

Vaccinul anti-COVID-19 va ajunge în țările UE simultan. Categoriile sociale cu prioritate la tratament

Comisia Europeană a anunțat, printr-un comunicat de presă, că toate țările membre UE vor beneficia de vaccinul anti-COVID-19 simultan, în funcție de dimensiunea populației.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit documentului, până pe 11 octombrie, în Uniunea Europeană și Regatul Unit al Marii Britanii au fost depistate peste patru milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

„Din moment ce vor fi disponibile și autorizate la nivelul UE, toate țările membre vor avea acces la vaccinurile împotriva COVID-19 în același timp”, se precizează în comunicat.

În acest sens, Comisia Europeană negociază cumpărarea de vaccinuri pentru toate statele membre UE și a încheiat până acum trei contracte care vor permite achiziționarea vaccinurilor, atunci când ele se vor dovedi a fi eficiente. Companiile vizate sunt Astra Zeneca (300 de milioane de doze), Sanofi-GSK (300 de milioane de doze) și Johnson&Johnson (200 de milioane de doze).

De asemenea, Comisia discută din această lună și încheierea de acorduri similiare cu alte companii, precum CureVac, Moderna și BioNTech/Pfizer.

Deoarece numărul total al dozelor de vaccin va fi limitat în cursul primelor etape, iar producția încă nu se va afla la capacitate maximă, vor fi anumite grupuri de persoane care vor fi vaccinate cu prioritate:

  • lucrătorii din unitățile de asistență medicală și din unitățile de îngrijire pe termen lung;
  • persoanele cu vârsta de peste 60 de ani;
  • persoanele care sunt expuse în mod deosebit riscurilor din cauza stării lor de sănătate (obezitate, hipertensiune, astm, condiții cardiace, femei însărcinate);
  • lucrătorii care asigură servicii esențiale (profesori, persoane care au grijă de copii, muncitori din agricultură și sectoare alimentare, angajații în transporturi, polițiști și persoane care participă la acțiune urgente);
  • persoanele care nu pot practica distanțarea socială (cămine, închisori, tabere de refugiați);
  • grupurile dezavantajate din punct de vedere socio-economic (vor fi stabilite de fiecare țară în parte în funcție de circumstanțele naționale).

Comisia Europeană vine și cu câteva îndrumări pentru organele de conducere. Astfel, țările membre UE trebuie să se asigure că există capacitatea de a livra vaccinurile și să aibă personal calificat/echipamente medicale de protecție.

Un detaliu important: accesul la vaccinuri să fie ușor și să aibă prețuri accesibile. Totodată, autoritățile să comunice larg beneficiile și riscurile vaccinurilor împotriva COVID-19.

Comisia mai precizează că fiecare țară poate decide ce grupuri să fie vaccinate întâi, însă trebuie să țină cont de două aspecte: să fie protejate persoanele cele mai vulnerabile și să încetinească sau eventual să oprească răspândirea bolii.

Articole asemănătoare

Back to top button