fbpx

foto | Rușii desenează avioane pe pistele aeroporturilor, pentru a păcăli dronele ucrainene. Noi atacuri, respinse de ucraineni

Forțele armate ucrainene au anunțat luni că au reușit să respingă mai multe atacuri declanșate de trupele ruse în regiunile Liman, Avdiivka, Marinka și Zaporojie. 38 de astfel de lupte au fost înregistrate de-a lungul zilei de duminică, se arată într-un comunicat transmis de Statul Major al armatei ucrainene. De asemenea, imagini din satelit arată că rușii au apelat la o tactică neobișnuită: au „pictat” avioane pe pistele aeroporturilor militare, în încercarea de a păcăli sateliții de observație sau chiar pe operatorii de drone kamikaze. Bombardierele strategice ruse au fost recent ținta unor astfel de atacuri, scrie Digi24.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Imaginile, furnizate de Planet Labs, arată cel puțin un „desen” făcut de ruși pe pista aeroportului Engels, care imită silueta unui bombardier strategic Tupolev Tu-95 „Ursul” („Bear”).

Luna trecută, ucrainenii au reușit să distrugă la sol mai multe avioane de bombardament și de transport ale Rusiei, situate la baze aeriene rusești aflate la sute de kilometri de linia frontului.

Aceste desene nu ar putea „păcăli” sateliții moderni – inclusiv civili – care folosesc așa-numitul „radar de apertură sintetică” (SAR – Synthetic Aperture Radar), care pot oferi imagini 3D. În schimb, într-un articol publicat recent de publicația de specialitate The War Zone, se arată că o astfel de tactică ar putea fi utilă pentru păcălirea senzorilor unor rachete de croazieră, care folosesc o bază de date cu imagini predefinite ale țintei.

Totodată, în analiza de luni a ministerului britanic al Apărării se arată că „în ultimele săptămâni, aviația navală a Flotei ruse a Mării Negre și-a asumat un rol important în operațiunile militare ale flotei, în încercarea de a face față amenințărilor multiple de pe flancul sudic al războiului din Ucraina”.

„Aviația navală se concentrează pe operațiuni de patrulare aeriană maritimă, care foarte probabil au ca misiune principală identificarea timpurie a dronelor navale (ucrainene)”, se arată în analiza ministerului britanic.

Rușii dispun de un „atu” în aceste operațiuni de avioanul de patrulare Be-12 MAIL, proiectat în anii 1950 și care operează de la bazele aeriene rusești din Crimeea. De asemenea, flota rusă a Mării Negre dispune de avioane de luptă Suhoi Sy-24 „Fencer” și Suhoi Su-27 „Flanker”, folosite în misiuni de atac de pe mare, se mai arată în analiza legată de situația războiului din Ucraina.

Articole asemănătoare

Back to top button