fbpx

foto | Opozanții ruși se trezesc cu ușile marcate cu „Z”-uri şi inscripţii antisemite

Marcaje „Z” sau „colaboraţionist” pe uşile locuinţelor, mesaje antisemite: intimidările s-au înmulţit în ultimele zile împotriva unor opozanţi şi critici la adresa ofensivei ruse în Ucrainei, informează Agerpres, cu referire la AFP.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Miercuri seara, un susţinător al opozantului aflat în detenţie Aleksei Navalnîi, Ilia Pahomov, a postat pe Twitter o fotografie cu uşa locuinţei sale din Rusia, vandalizată cu două litere „Z” desenate cu vopsea albă.

Litera „Z” este un semn de susţinere a trupelor ruse care luptă în Ucraina, fiind desenată pe numeroase vehicule militare.

Aceste marcaje sunt însoţite de un afiş cu o fotografie a militantului, barată cu cuvântul „COLABORAŢIONIST”. „NU-ŢI VINDE PATRIA”, mai este scris pe afiş. Mesajul conţine de asemenea numele a două articole din codul penal rus, recent adoptate, care prevăd pedepse severe cu închisoarea pentru publicarea de „informaţii mincinoase” cu privire la armata rusă sau pentru acţiuni care o „discreditează”.

„Am văzut aceasta (aceste ameninţări) pe reţelele sociale, este în mod clar o acţiune organizată „de sus”. Voi depune plângere la poliţie„, a reacţionat acest militant pe Twitter.

Opozanta Liudmila Ştein a publicat şi ea pe contul său de pe Twitter o fotografie cu un afiş similar cu portretul ei lipit pe o uşă. „OK, dacă voi spuneţi…”, a comentat ea.

Pe 24 martie, Aleksei Venediktov, fost redactor-şef al postului de radio independent Eho Moskvî (Ecoul Moscovei), constrâns recent să închidă emisia, a avut parte de un cap de porc decapitat depus chiar în faţa uşii sale, pe care era lipită emblema Ucrainei cu inscripţia în germană „judensau”: „porc evreu”.

Patru zile mai târziu, uşa locuinţei lui Oleg Orlov, un responsabil al ONG-ului Memorial, pilon al apărării drepturilor omului în Rusia, a fost de asemenea marcată cu un „Z” şi ornată cu un afiş de „colaboraţionist”.

De la declanşarea ofensivei împotriva Ucrainei, pe 24 februarie, autorităţile ruse şi-au întărit presiunile împotriva ultimilor opozanţi şi mass-media independente din Rusia.

La mijlocul lui martie, preşedintele rus Vladimir Putin a îndemnat la „autopurificarea” societăţii în faţa „conaţionalilor trădători”.

În paralel, „Z”-uri de susţinere a Kremlinului şi a ofensivei sale în Ucraina sunt afişate pe clădiri din Moscova, ornează drapele în timpul unor adunări pro-putere sau portierele maşinilor.

Articole asemănătoare

Back to top button