fbpx

Curtea Supremă a SUA a limitat puterea administrației Biden de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră

Curtea Supremă din SUA a limitat capacitatea Agenției americane pentru Protecția Mediului de a reglementa în linii mari emisiile de carbon de la centralele electrice existente. Decizia reprezintă o înfrângere majoră pentru încercările administrației Biden de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, într-un moment în care oamenii de știință trag tot mai multe semnale de alarmă cu privire la ritmul accelerat al încălzirii globale, anunță CNN.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Decizia a fost luată în cadrul procesului intentat de statul american Virginia de Vest împotriva Agenției americane de Protecție a Mediului (EPA), în numele altor 19 state conduse în mare parte de republicani și a unora dintre cele mai mari companii prelucrătoare de cărbuni din SUA, scrie digi24.ro.

Producătorii de combustibili fosili au contestat autoritatea Agenției de a impune reglementări de mediu sectorului energetic, prin care se urmărea încetinirea evoluției schimbărilor climatice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră produse de centralele electrice din țară.

Decizia a fost luată cu proporția de 6-3 în rândul judecătorilor Curții Supreme a SUA. John Roberts, șeful Curții Supreme, a scris avizul pentru majoritatea conservatoare. Roberts a spus că „precedentul nostru evocă scepticismul față de afirmația EPA” că legea „o împuternicește să elaboreze limite de emisii de carbon pe baza unei abordări de schimbare a generațiilor”.

O hotărâre ce s-ar putea transfoma într-un „cataclism”

Steve Vladeck, analist CNN specializat pe Curtea Supremă, și profesor la Facultatea de Drept de la Universitatea din Texas, a declarat că decizia „ar putea fi cataclismică pentru dreptul administrativ modern”. „Timp de un secol, guvernul federal a funcționat pornind de la premisa că Congresul poate delega puterea de reglementare agențiilor executive. Hotărârea de astăzi deschide ușa unor provocări nesfârșite pentru acele delegări – cu privire la orice, de la schimbările climatice la standardele de siguranță alimentară – pe motivul că Congresul nu a fost suficient de specific pentru a oferi agenției puterea de a reglementa astfel de probleme majore”, a spus Vladeck.

Hotărârea fără precedent a Curții Supreme de a limita capacitatea guvernului federal de a reglementa emisiile de gaze cu efect de seră poate împiedica obiectivele administrației Biden în materie de schimbări climatice, care includ combaterea poluării cu dioxid de carbon și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră la jumătate până în 2030.

În ceea ce privește EPA, judecătorul Roberts a scris că limitarea emisiilor de dioxid de carbon la un nivel care va forța o tranziție la nivel național de la utilizarea cărbunelui poate fi o soluție „sensibilă”. „Dar nu este plauzibil ca Congresul să acorde EPA autoritatea de a adopta pe cont propriu o astfel de schemă de reglementare” conform legii în cauză.

Curtea Supremă se autodesemnează factorul de decizie privind politica climatică

Pe de altă parte, judecătorul Neil Gorsuch a subliniat mișcarea Curții Supreme de a limita puterea EPA, pe care o consideră inexplicabilă în fața publicului.

„Deși suntem cu toții de acord că agențiile administrative au roluri importante de jucat într-o națiune modernă, cu siguranță niciunul dintre noi nu dorește să renunțe la promisiunea Republicii noastre că poporul și reprezentanții lor ar trebui să aibă un cuvânt de spus în legile care îi guvernează”, a scris Gorsuch.

Judecătoarea Elena Kagan, unul dintre cei trei judecători care au votat împotrivă, a tras un semnal de alarmă cu privire la încălzirea globală și a spus că decizia curții „dezbracă” EPA de „puterea pe care Congresul i-a dat-o pentru a răspunde la „cea mai presantă provocare de mediu a timpului nostru”. „Curtea se autodesemnează – în loc de Congres sau de agenția de experți – factorul de decizie privind politica climatică”, a scris Kagan. „Nu mă pot gândi la multe lucruri mai înfricoșătoare”, a conchis judecătoarea curții Supreme a SUA.

BBC News scrie că cele 19 statele care au intenta proces au făcut puține progrese în reducerea emisiilor, ceea ce este necesar pentru a limita schimbările climatice.

Disputa dintre producătorii de energie și guvern a început încă din 2015, când președintele de la acea vreme, Barack Obama, a anunțat Planul de energie curată, prin care se încerca stabilirea unor norme cu privire la modul în care statele pot limita poluarea cu dioxid de carbon provenită de la centralele electrice.

În 2016, Curtea Supremă a blocat planul lui Obama, iar trei ani mai târziu, sub administrația Trump, Agenția de Protecție a Mediului a înlocuit planul cu o lege mai puțin invazivă a energiei curate la prețuri accesibile, dar o curte federală de apel a anulat și acest proiect.

Emisiile au determinat creșterea temperaturilor globale, ceea ce ar putea avea un impact semnificativ asupra aprovizionării cu alimente și apă, sănătății locuitorilor și a mediului înconjurător, potrivit unui raport al Națiunilor Unite. ONU a avertizat că guvernele nu fac suficiente demersuri pentru a combate schimbările climatice și că nu sunt pregătite pentru impactul acestora.

Articole asemănătoare

Back to top button