fbpx

Companiile din țări desemnate „neprietenoase” de Putin au profituri de miliarde de dolari blocate în Rusia

Companiile din Occident care și-au continuat operațiunile în Rusia după ce Moscova a invadat Ucraina au generat profituri de miliarde de dolari, dar Kremlinul le-a blocat accesul la bani în încercarea de a pune presiune pe țările „neprietenoase”, scrie Financial Times.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Grupurile din astfel de țări au obținut profituri de 18 miliarde dintr-un total de 20 de miliarde generate de toate companiile străine în Rusia în 2022, potrivit cifrelor evaluate de Școala de Economie de la Kiev (KSE), respectiv 199 de miliarde de dolari din 217 miliarde venituri brute.

Câștigurile locale ale unor companii precum BP sau Citigroup au rămas blocate în Rusia de anul trecut, atunci când Moscova a impus o interdicție de plată a dividendelor pentru întreprinderile din țări „neprietenoase”, cum ar fi SUA, Marea Britanie și toate statele membre UE.

Cu toate că astfel de tranzacții pot fi aprobate în condiții excepționale, puține permise pentru retragerea banilor au fost eliberate.

„Zeci de miliarde de dolari sunt blocate în Rusia”, a spus directorul executiv al unei mari companii cu sediul într-o țară ce nu a fost desemnată ca fiind neprietenoasă. „Și nu există nicio cale de a le scoate afară.”

Aceste sume uriașe de bani reflectă atât importanța companiilor din Occident pentru economia rusă, cât și dilema întâmpinată de companiile care desfășoară activități într-o țară ostracizată cu privire la prezența lor pe piața din acea țară, notează Digi24.

Multe dintre afacerile străine au încercat să își vândă firmele subsidiare din Rusia, dar orice înțelegere în acest sens necesită aprobarea Moscovei și este supusă unor reduceri mari de prețuri. În ultimele zile, British American Tobacco și producătorul auto Volvo au anunțat că își vor transfera activele din Rusia către patroni locali.

Cele mai profitabile companii din țări „neprietenoase” care și-au continuat activitatea în Rusia

Printre companiile cu origini „neprietenoase” care și-au continuat activitatea în Rusia se numără și banca austriacă Raiffeisen, care a raportat cele mai mari câștiguri obținute în Rusia în 2022, în valoare de 2 miliarde de dolari, potrivit datelor KSE.

Grupurile americane Philip Morris și PepsiCo au câștigat 775 de milioane de dolari, respectiv 718 milioane. Cele 621 de milioane de dolari obținute de producătorul suedez de camioane, Scania, plasează compania pe primul loc pe lista firmelor care au generat cele mai mari profituri și care s-au retras între timp din Rusia.

Companiile din SUA au obținut cel mai mare profit total – 4,9 miliarde de dolari, potrivit datelor KSE, urmate fiind de cele din Germania, Austria și Elveția.

Companiile europene au raportat pierderi de cel puțin 100 de miliarde de dolari din operațiunile din Rusia de când Putin a invadat Ucraina. Unele companii au găsit metode pentru a ocoli restricțiile: subsidiara Mars din Rusia a plătit în jur de 800 de milioane de dolari companiei mamă prin „compensarea lor cu datoriile”.

Singurul grup mare din categoria companiilor care se ocupă cu comercializarea țigărilor care nu a anunțat că va ieși de pe piața rusească, Japan Tobacco International, a plătit anul trecut 180 de milioane către singurul său acționar, JTI Germany – 20% din sumă fiind distribuită după declanșarea războiului din Ucraina.

Oficialii ruși nu au propus încă nicio „strategie clară pentru a gestiona activele înghețate”, a spus Alexandra Prokopenko, cercetător de la Carnegie Russia Eurasia Center. „Totuși, luând în considerare dorința puternică a entităților străine de a-și recâștiga dividendele, probabil că vor încerca să profite de acest avantaj, spre exemplu, pentru a îndemna autoritățile occidentale să dezghețe activele rusești.”

„Permiterea distribuirii de dividende a devenit de mult un fel de încurajare pentru ‘bună purtare’, unde intră și semnalarea clară că vrei să rămâi în Rusia”, a spus o persoană implicată în acest tip de acorduri. Pentru o companie cu origini „neprietenoase”, repatrierea de dividende este deja „la fel de complicată precum vânzarea unei afaceri” în Rusia.

Probleme chiar și pentru companiile cu origini „prietenoase”

Chiar și unele companii din țări „prietenoase” au probleme cu repatrierea dividendelor. Rusia a blocat dividende în valoare de 400 de milioane de dolari ale companiilor energetice din India din cauză că o mare parte din banii plătiți pentru importul de petrol rusesc a rămas blocată în India.

„Rupiile folosite pentru plată nu pot fi convertite în nicio altă monedă”, a spus directorul executiv al uneia dintre marile companii rusești care operează în India, referindu-se la controlul strict al capitalului în această țară. „Banii nu pot fi folosiți decât pentru a cumpăra produse în India, dar să cumperi ceva care valorează miliarde de dolari pentru a fi exportat în Rusia este dificil.”

În luna martie, înainte ca rubla să se prăbușească, președintele rus Vladimir Putin a propus o măsură pentru ridicarea unor restricții privind dividendele care ar fi permis „prietenilor și partenerilor de încredere” din țări „neprietenoase” să retragă o parte din profiturile lor dacă doresc să investească în Rusia.

Cinci luni mai târziu, ministrul rus al finanțelor a extins interdicția în încercarea disperată de a opri căderea rublei.

Cu toate că Rusia a reușit să sprijine rubla folosind alte instrumente, un nou declin ar putea forța autoritățile să reevalueze restricțiile privind transferurile de capital.

Articole asemănătoare

Back to top button