video | Copt pentru Profesie. Instructorul Gheorghe Onofrei: „Sportul nu e doar despre sport”
Gheorghe Onofrei este exemplul clasic de tânăr activ care, prin muncă și dăruire, a devenit unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați tineri instructori de fitness din Republica Moldova. Absolvent al Colegiului pedagogic A. Mateevici din Chișinău, Gheorghe ne-a povestit cum a ajuns să profeseze meseria de instructor de fitness și ce cunoștințe și aptitudini i-au ajutat să devină profesionistul care este acum.
„Absolvind Colegiul pedagogic A. Mateevici, obținând calificativul de profesor-antrenor, m-a ajutat foarte mult pentru a mă angaja în câmpul muncii. Asta a fost prima diplomă pe care am prezentat-o atunci când m-am angajat în compania în care activez și acum”, a început Gheorghe.
„Am avut aici un anturaj bun, un anturaj sănătos. Colegii mei, profesorii care, nu mai stăteam să vorbim despre nu știu ce alte vicii sau nu mai știu ceva, să ne agățăm de porcării. Stăteam fix pe ceea ce trebuie, vorbeam despre sport, despre alimentație, despre mușchi, cum să arătăm mai bine, cum să dezvoltăm. Așa că e o magie în sport”, ne-a mărturisit tânărul în cadrul unui interviu video.
A stabili o discuție cu Gheorghe Onofrei nu este o provocare ușoară. Totul din cauza programului său de muncă, care presupune ore fixe de antrenamente cu clienții, proces care se traduce în zile pline de activități care necesită o bună organizare.
„Prin prisma sportului de exemplu, eu nu întârzii, sunt punctual, la antrenamente nu ai cum să întârzii, întârzii și deja ai de pierdut. Mai ales că s-a dezvoltat și spiritul ăsta competitiv, unde vrei mai mult, care se manifestă nu numai în sport, dar și pe alte aspecte ale vieții”
„Țin minte și acum prima mea practică, țin minte fiecare dintre copii”
„În perioada de studii am avut câteva practici desfășurate, care zic eu că au fost foarte binevenite, pentru că fiecare din noi am regăsit atunci și am înțeles în ce constă activitatea noastră, cum o să lucrăm mai departe, ne place, nu ne place și cum o să continuăm. Eu țin minte și acum prima mea practică, țin minte fiecare dintre copii”, a precizat acesta.
Întrebat despre calitățile pe care le-a deprins de pe băncile colegiului, Gheorghe a enumerat mai multe, precizând că toate îl ajută în activitatea sa profesională: „Am preluat activități ce ține direct nemijlocit de sport, și de la profesorii care îmi predau, anume ce ține de disciplină, perseverență, de a dori mai mult. Toți profesorii au fost buni, dar am unii care sunt modele pentru mine și de fiecare dată când vorbesc de unii profesori mă duc cu gândul direct la ei. Chiar mă bucur că am avut așa specialiști”.
„Iubesc ceea ce fac, îmi place enorm”
„După absolvirea colegiului, parcursul meu profesional a continuat prin diferite cursuri. Nu știam și nu credeam exact că o să fiu antrenor. Am venit încoace așa, pe un termen de un an de zile, după care mă determin ce fac mai departe și s-a întâmplat că deja am peste cinci ani. Iubesc ceea ce fac, îmi place enorm, chiar am o energie pozitivă, permanent comunicare, în relații bune, rezultate bune, emoții pozitive”, ne-a spus Gheorghe Onofrei.
„Sportul nu e doar despre sport, dar și alimentație și alte condiții care le-am parcurs. Dar, totuși, colegiul rămâne a fi baza mea. Asta-i ceea cu ce am început eu, de unde am luat primele instrumente, primele tactici, metode de predare, de învățare, de comunicare pentru a putea ajuta fiecare client”
„Pe parcursul meu profesional am avut un șir de dificultăți, dar fiecare din ele au avut un impact pozitiv asupra mea, pentru că asta m-a creat de fapt ca profesional. Fiecare experiență a fost ca o lecție, a fost un motiv să studiez mai mult, să caut răspunsurile, ceea și m-a adus la condiția care sunt azi”, consideră Gheorghe.
„Însuși activitatea mea presupune preluarea clientului, analizăm împreună scopul lui, analizăm starea lui de sănătate și alte particularități, alegem cel mai bun plan de antrenament, alimentație, somn, analizăm deci toate elementele și dăm și o statistică în cât timp am putea obține scopul și rezultatul dorit”, descrie acesta procesul de muncă.
Îndemn pentru cei care învață: Studiați la maxim!
„Ca recomandare pentru cei care vor să devină antrenori, este să studieze continuu, pentru că ai unde studia. Începând de la cunoștințele de bază și cum a evoluat industria fitness până acum și e în continuă evoluție, schimbări. De aceea recomand și îndemn maxim să studieze permanent, să caute informații atât de aici, de pe loc, de la noi, din diferite cursuri, studii de colegii, universități și tot așa, cât și de la cei care au deja experiență chiar și de peste hotare”, spune tânărul instructor.
Potrivit lui, o trecere mai ușoară de la adolescență la maturitate poate fi angajarea în câmpul muncii, dar și studiile la universitate: „Poate să o facă chiar și la secțiunea zi, poate secțiunea redusă și paralel să se angajeze. Ei ar putea deja să își aplice deja cunoștințele care le-au primit în procesul de studii de la colegii și să adauge cu ceea ce învață la sport, asta ar fi o formulă perfectă, demn de apreciat, de urmat. Asta le-ar plăcea și oamenilor și lor personal, asta i-ar crește la maxim și le-ar da o poziție socială bună”.
„Îndemnul meu pentru cei care își fac studiile la sport este să, atât cât sunt în proces, să studieze la maxim, asta-i va ajuta ulterior să se angajeze mai ușor, cât mai multe cunoștințe. Acuma, îmi aduc aminte și când spuneam câteodată că ce sens are asta, dar asta la ce o să mă ajute sau ceva. Tot capătă sens în timp, așa că e bine de studiat la maxim”, a adăugat Gheorghe Onofrei.