fbpx

infografic, video | Inegalitățile de gen costă Moldova circa 39 de miliarde de lei. „Armonizarea vieții profesionale cu cea de familie trebuie să devină o prioritate pentru autorități”

Inegalitatea de gen costă Republica Moldova circa 39 de miliarde de lei. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat la subiect de Expert-Grup, în parteneriat cu Centrul de Drept al Femeilor (CDF) și finanțat de Suedia.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit cercetării, femeile întâmpină dificultăți în a reveni în câmpul muncii după naștere. Provocările țin de felul în care sunt gândite politicile din domeniu, insuficiența serviciilor calitative de tip creșă, lipsa flexibilității angajatorilor precum și prejudecățile de gen, care le determină pe femei să renunțe la activitatea profesională.

Conform datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, în ianuarie 2020, 39.458 mame și 7136 de tați se aflau în concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului și beneficiau de indemnizație lunară în acest scop.

„Elaborarea și implementarea eficientă a măsurilor de armonizare a vieții profesionale cu viața de familie trebuie să devină o prioritate pentru autoritățile naționale. Lipsa acestor măsuri afectează în primul rând femeile, care, deseori, sunt nevoite să renunțe la serviciu și dezvoltarea lor profesională. Mai mult decât atât, dificultatea de a reveni pe piața muncii accentuează vulnerabilitatea financiară a femeilor și are un impact direct asupra economiei țării”, precizează Natalia Vîlcu, directoare executivă a CDF și coautoarea studiului.

Analiza arată că legislația națională nu conține prevederi care ar motiva mama și tatăl să împartă între ei concediul de îngrijire al copilului, iar în cazul în care decid să apeleze la serviciile de tip creșă, femeile se ciocnesc de prejudecăți și critică. Mai mult, în 2019 în Moldova existau doar două creșe, ambele fiind amplasate în mediul urban.

„Inegalitatea de gen este o constrângere pentru progresul oricărei societăți, deoarece limitează oportunitățile unei jumătăți din populația sa. Când femeile sunt constrânse să-și atingă potențialul maxim, acel potențial se pierde pentru întreaga societate. Sper ca recomandările și concluziile acestui studiu să fie luate în considerare de către factorii decizionali”, spune Virginia Bîlici, coordonatoare de programe în cadrul Ambasadei Suediei în Republica Moldova.

Pentru a îmbunătăți segmentul, studiul vine cu o serie de recomandări ce au drept scop diminuarea decalajelor de gen și a costurilor economice generate de acestea. Recomandările se referă la ajustări ale cadrului legislativ, acţiuni de sensibilizare şi informare a opiniei publice cu privire la egalitatea de gen, rolul femeilor și bărbaților în societate și familie, reconcilierea vieții private cu cea profesională și eliminarea stereotipurilor de gen.

Articole asemănătoare

Back to top button