fbpx

„Contravine standardelor în domeniul drepturilor omului”. Avocata Poporului, despre hotărârea CEC privind secțiile de votare din străinătate

Hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) cu privire la constituirea secțiilor de votare în străinătate contravine standardelor în domeniul drepturilor omului și nu va asigura realizarea dreptului la vot pentru toți cetățenii. De această părere este Avocata Poporului Maia Bănărescu.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit ei, este necesară revizuirea de către CEC a deciziei în cauză. În caz contrar, jurista consideră că măsura duce la încălcarea dreptului fundamental de a alege și de a fi ales.

„Experiența ultimelor scrutine electorale a demonstrat că eforturile statului nu au fost suficiente pentru a asigura condițiile necesare pentru toți cetățenii care se află în afara țării și care au dorit să își exercite dreptul de vot, din cauza numărului redus de secții de votare și buletine de vot. Iată de ce Avocatul Poporului a recomandat repetat, inclusiv în rapoartele anuale, mărirea numărului de secții de votare deschise în afara țării și a celui de buletine de vot, apreciind acțiunile întreprinse de autorități în acest sens.

Asigurarea realizării dreptului la vot tuturor cetățenilor, indiferent de locul aflării, este o obligație a statului care rezultă din Constituție și tratatele internaționale la care Republica Moldova este parte.

Avocatul Poporului reamintește că dreptul de vot și dreptul de a fi ales este garantat de Constituția Republicii Moldova. (…) Această voință se exprimă prin alegeri libere, care au loc în mod periodic prin sufragiu universal, egal, direct, secret și liber exprimat. (…)

Dreptul de vot şi dreptul de a fi ales este garantat și de tratatele internaționale la care Republica Moldova este parte, prin ratificarea cărora țara noastră și-a asumat un șir de obligații privind respectarea, protejarea și realizarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului (…)”, afirmă Bănărescu.

Ea punctează că universalitatea sufragiului reprezintă realizarea dreptului electoral indiferent de reședință, sex, rasă, naționalitate, limbă, proveniența socială, funcția deținută sau exercitată, genul de activitate, religie, aspirații politice, avere sau de alte criterii și circumstanțe, iar Republica Moldova și-a asumat obligația aă îl respecte.

Articole asemănătoare

Back to top button