fbpx

Concurenții electorali pot modifica sau retrage listele candidaților la fotoliile de deputați. Termenul stabilit

Concurenții electorali care vor să modifice sau să retragă listele candidaților la fotoliile de deputat au timp până pe 26 iunie. Conform legislației, termenul limită stabilit se finalizează cu 14 zile înainte de ziua scrutinului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Așadar, până atunci concurenții pot cere retragerea întregii liste de candidați, înlocuirea unei persoane din listă sau excluderea ei. Conform Comisiei Electorale Centrale, decizia privind retragerea sau modificarea listei de candidaţi se adoptă de către formaţiunea care a înaintat-o, cu respectarea cotei minime de reprezentare de 40% pentru ambele sexe. Poziționarea pe liste se face conform formulei: minimum patru candidați la fiecare zece locuri.

În același context, candidatul independent are dreptul să se retragă, dar nu mai târziu decât cu 14 zile înainte de ziua alegerilor. După expirarea termenului, anularea înregistrării concurentului se face doar în baza deciziei instanței, în caz de deces al acestuia sau survenire a condițiilor stabilite de Codul electoral referitoare la interdicțiile de a fi ales.

Totodată, dacă unul dintre candidați se răzgândește să mai participe la alegeri sau înregistrarea este anulată după ce buletinele de vot au fost tipărite, în buletin, în dreptul acestuia se va aplica ștampila cu mențiunea „Retras”.

Amintim că pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 23 de concurenți electorali: 20 de partide, două blocuri electorale și un candidat independent.

Articole asemănătoare

Back to top button