fbpx

video | Protestele agricultorilor nu au contenit! Fermieri din mai multe raioane au ieșit luni pentru a cere acțiuni de la Guvern

Promisiunile autorităților au rămas nerealizate. De această părere sunt agricultorii din mai multe raioane ale Moldovei, care au anunțat că vor ieși astăzi pe străzi pentru a continua protestele și a cere soluții eficiente care să ajute sectorul agricol.

Astăzi, 19 octombrie, fermieri din raioanele Ungheni, Leova, Basarabeasca, Hâncești, Ștefan Vodă, Telenești, Rezina și altele vor scanda împotriva (ne)acțiunilor întreprinse de guvernare.

„Guvernul Chicu nu a îndeplinit marea majoritate din promisiunile declarate public în august. Compensațiile fermierilor afectați de secetă și grindină au fost alocate în sume insuficente și cu multe carențe. Executivul așa și nu a elaborat proiectul de lege privind reeșalonarea datoriilor agricultorilor față de bănci și organizațiile de microfinanțare. Procesul rambursării TVA și regimul de moratoriu la controale au fost stabilite doar pentru o perioadă foarte scurtă. Nu a fost simplificată procedura subvenționării. Guvernul nu a prezentat un plan de acțiuni privind crearea unui sistem extins de irigare a terenurilor agricole”, au comunicat agricultorii pentru agrobiznes.md.

Iată ce solicită agricultorii de la autorități:

  • să identifice mijloacele financiare pentru alocarea compensațiilor agricultorilor, afectați la grupa doua a culturilor agricole, în mărime de cel puțin 3000 de lei per hectar afectat;
  • să elaboreze și să prezinte Parlamentului planul de acțiuni privind crearea unui sistem extins și durabil de irigare a terenurilor agricole;
  • să renunță la ideea majorării TVA pentru producția agricolă;
  • să restituie agricultorilor, începând cu anul 2021 , după modelul țărilor UE, accizul pentru motorina procurată în scopul efectuării lucrărilor agricole.

Fermierii de la Hâncești au ieșit deja în stradă, cu unitățile de tehnică, pentru a protesta:

ZUGO amintește că în vara acestui an, zeci de agricultori au organizat proteste masive, cu unități de tehnică, cerând guvernării să soluționeze criza cauzată de secetă și grindină. La sfârșitul lui august, mai mulți fermieri au comunicat că vor scanda și în octombrie dacă nu se va întreprinde nimic. Menționăm că, momentan, peste 1500 de agenți economici au beneficiat de despăgubiri din partea statului.

Iată ce acțiuni promitea Guvernul:

Prim-ministrul anunță soluții pentru depășirea crizei în agricultură. Ce decizii au fost luate?

 

Articole asemănătoare

Back to top button