fbpx

Varianta Omicron ar putea să îngenuncheze vaccinurile. Șeful Moderna anticipează că serurile existente vor avea probleme

Directorul executiv al Moderna anticipează că vaccinurile existente vor fi mult mai puţin eficiente în combaterea Omicron. Stéphane Bancel a avertizat că va dura mai multe luni până când companiile farmaceutice pot produce la scară largă noi vaccinuri specifice variantei.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Stéphane Bancel a spus că numărul mare de mutaţii Omicron ale proteinei spike, pe care virusul o foloseşte pentru a infecta celulele umane, şi răspândirea rapidă a variantei în Africa de Sud, sugerează că actualele vaccinuri ar putea să necesite o modificare anul viitor.

„Nu cred că eficacitatea va fi la acelaşi nivel. Cred că va fi o scădere. Nu ştiu cât de mult pentru că trebuie să aşteptăm datele. Dar toţi oamenii de ştiinţă cu care am vorbit mi-au spus „nu va fi bine”, a declarat Bancel pentru Financial Times într-un interviu la sediul companiei din Cambridge, Massachusetts.

Comentariile directorului executiv al Moderna vin în timp ce alţi experţi în sănătate publică şi politicieni au încercat să dea un ton mai optimist cu privire la capacitatea vaccinurilor existente de a conferi protecţie împotriva Omicron.

Luni, Scott Gottlieb, director al Pfizer şi fost comisar al Administraţiei SUA pentru Alimente şi Medicamente, a declarat pentru CNBC: „Există un grad rezonabil de încredere că pacientul va avea o protecţie destul de bună împotriva acestei variante”.

Joe Biden, preşedintele SUA, a declarat ulterior că Omicron este „un motiv de îngrijorare, nu un motiv de panică”, adăugând că experţii medicali ai guvernului „cred că vaccinurile vor continua să ofere un grad de protecţie împotriva formelor severe”, scrie Mediafax.

Cu toate acestea, Bancel a spus că oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi pentru că 32 din cele 50 de mutaţii din varianta Omicron sunt pe proteina spike, pe care vaccinurile actuale se concentrează pentru a stimula sistemul imunitar al corpului uman pentru a combate Covid-19.

Majoritatea experţilor au crezut că o astfel de variantă extrem de mutată nu va apărea în viitorul apropriat, a adăugat Bancel.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button